Произвеждаме два пъти по-малко пипер и домати, отколкото през 2005 г.


Произвеждаме два пъти по-малко пипер и домати, отколкото през 2005 г.
17 Май 2016, Вторник


Консервната промишленост обаче съживява своята дейност


От 2005 г. до момента площите, заети с пресни зеленчуци, намаляват постоянно, като през 2014 г. те са 29,394 хил. ха. Това се съобщава в доклад, озаглавен „Базови показатели за развитието на производството в сектор „Зеленчуци". Предвиждания в средносрочен план – 2021 г.", изготвен от екип на Центъра за икономически анализи на селското стопанство към Института по аграрна икономика – София.
Реколтираните площи с пипер и домати през 2014 г. са с 43% по-малко от площите, на които са отглеждани тези култури през 2005 г. Насажденията с краставици и корнишони се задържат на сравнително постоянно ниво и заемат около 1000 ха. В краткосрочен аспект не се очаква промяна, но през 2021 г. предвижданията са те да се отглеждат върху 7,8 хил. ха, без да се включват оранжерийните площи.

През последните 10 години в нашата страна се наблюдава тенденция на спад на произведената продукция в сектор зеленчукопроизводство. Това е пряко свързано с намаляването на площите през годините, както и с факта, че средните добиви от основните култури се колебаят и зависят силно от климатичните условия.
Сред основните проблеми на българските зеленчукопроизводители са и малките размери на производствените терени, както и сравнително неголемите произвеждани количества, което затруднява пазарната реализация. Силна е и конкуренцията на вносната продукция.

Освен тези причини, върху намалялото производство оказват влияние и други фактори – намаляване на броя на стопанствата, отглеждащи зеленчуци; разрушената хидромелиоративна мрежа; ниско подпомагане от страна на държавата; липсата на достатъчен брой квалифицирани служители, изоставане в технологиите, спрямо конкурентите и т.н.
Въпреки това, предвижданията са до 2021 г. производството на домати да се повиши, най-вече поради очаквания ръст на средните добиви; технологичното обновяване и подобряването на сортовата структура.

При полското производство общата продукция от домати се очаква да достигне около 132,4 хил. тона през 2021 г., производството на пипер – 56,4 хил. тона и полското производство на краставици и корнишони – 56,9 хил. тона.
Българското зеленчукопроизводство се характеризира с много ниски нива на средните добиви, които могат да бъдат обяснени както със силното влияние на метеорологичните условия, недостатъчно добре поддържаната и налична хидромелиоративна мрежа, така и с ниската ефективност и технологии на производството. Високите разходи при самото производство и ниското ниво на подпомагане води до реализиране на големи разходи, висока себестойност на получаваната продукция и в крайна сметка до ниска конкурентоспособност на всеки един произведен продукт.

Световният спад в цените на петрола и природния газ представлява и най-сериозната пречка пред рентабилността на оранжерийното производство. Предизвикателство обаче е основно ембаргото за Русия, което косвено води до засилен натиск на пренасочен внос откъм Турция, Испания и Гърция.
Консервната промишленост у нас е основно експортно ориентирана, като 70% от износа е предназначен за страни от ЕС. През последните няколко години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на преработените под една или друга форма домати. Ръстът през 2014 г. спрямо 2005 г. е над 80%. Очакванията са тази тенденция да се задържи, като до 2021 г. количеството преработени домати ще бъде около 47-50 хил. тона. Това се дължи на широкия кръг от преработени продукти, в които те се влагат.

За разлика от доматите, количествата пипер в преработвателната промишленост намаляват спрямо 2005 г. През 2014 г. за преработка е използвано най-малкото количество пипер от 2005 г. насам – 15,1 хил.тона, което е с 43% по-малко отпреди десетина години.
България, която исторически има добри позиции в производството на стерилизирани корнишони – някога то е достигало до над 20 хил.т., в момента въобще не може да разчита на някаква промяна и съживяване.
Въпреки че селското стопанство е един от отраслите на българската икономика с положителен търговски баланс, вносът на зеленчуци у нас надвишава многократно износа. Преди няколко години при краставиците, от които са най-големите изнасяни количества, това съотношение е било обратно.

По отношение на вноса тенденцията за трайно повишение ще се задържи – както в натурално, така и в стойностно изражение. През 2015 г. страната ни е внесла 57,5 хил. тона домати, 27,9 хил. тона пипер и 17,8 хил. тона краставици. Нивото на вноса ще продължи да превишава износа и България и занапред ще продължи да бъде нетен вносител на зеленчуци.

Предвижданията показват, че изкупните цени в краткосрочен план, при условие че няма екстремни климатични промени или други фактори, които да засегнат производството или търговията, няма да се увеличат драстично и ще се движат в диапазона от 0,50 лв./кг при доматите и 0,60 лв./кг за пипер и краставици – полско производство. При оранжерийното производство изкупните цени са на доста по-високи нива, което е обусловено от значително по-високите производствени разходи, свързани преди всичко с цените на енергийния ресурс, използван за отопление. Очаква се те да са около 1,07 лв./кг за доматите и 1,32 лв./кг за краставиците.

В магазинната мрежа се наблюдават по-високи цени на българските оранжерийни зеленчуци и по-ниски – на вносните. Това означава, че има предпочитания към българската продукция, което дава основание да се очаква и по-добра изкупна цена.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки