Обилните валежи разболяха стоката


Обилните валежи разболяха стоката
07 Юни 2016, Вторник


Сочната и тучна паша крие и много рискове за овцете и козите

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Дъждовната пролет наспори богата и тучна паша, но с избуялата зелена трева дойдоха тежки проблеми за стопаните. Навсякъде е зелено и храна за добитъка има в изобилие, но влагата крие и много рискове, особено за дребните преживни –  овцете и козите. Масово животните започнаха да „кривят“, засегнати от копитния гнилец. Масово започна да поразява стоката и второто, не по-малко значимо заболяване – заразна ектима.

Копитната болест (некробацилоза, копитен гнилец) е заболяване по почти всички видове бозайници и птици, но най-често се засягат овцете. Причинява се от няколко патогена, като най-често срещаният (Necrophorum) се развива в червата на бозайниците и с изпражненията се изхвърля във външната среда. Така че всички животни непрекъснато са изложени на опасността от заразяване. При овцете в болестния процес участват и други заразни агенти – фузиформна бактерия, стрептококи, стафилококи, вирус на заразната ектима и др.

За появата на копитния гнилец най-важна роля играят нараняванията и травмите по копитата при пасане по мочурливи ливади, поляни и влажни терени, каквито тази година има в изобилие. Затова и заболяването стана почти постоянен спътник при много овцевъди. Други предразполагащи фактори са несистемно подрязване на копитния рог, недостиг на витамини и минерали, движение на животните по каменисти терени или стърнища, при затворено отглеждане и др. От влагата, росата по тревата и калта копитният рог омеква и мацерира, и най-малката микротравма се оказва входна врата за инфекцията.
В години като тази, с повишена влажност през пролетта, заболяването може да прояви голяма контагиозност и да вземе масов характер – засягат се от 5 до 50-60 % от овцете в стадото.

При тях пораженията са главно по крайниците, но впоследствие може да се получат изменения и по лигавиците на устата и вимето (обикновено като вторична инфекция при заразна ектима). Водещият признак е появяването на куцота с един или повече крайници. Копитото на засегнатия крак е топло, болезнено, появява се оток в междукопитната цепка и венеца, по-късно се появяват язви с гъсто, неприятно миришещо изтечение.
Възпалителният процес се развива бавно, като в дълбочина може да проникне до сухожилията и да се стигне дори до отпадане на роговата капсула, развитие на деформиращо възпаление на ставите и др. Животните силно отслабват и обикновено стопаните се принуждават да ги заколят по необходимост. Страдащите добичета изостават от стадото и имат понижена млечност. Тъй като заболяването често придобива масов характер, загубите за фермерите са огромни.

Лечението е комплексно и трябва да се провежда своевременно и адекватно. Прилагат се подходящи медикаменти – локално и общо. Локалната терапия включва обработка чрез изрязване на копитния рог и туширане със силни антисептични средства – например спрей Neo Caf, Allamycin, намазване със спиртен разтвор на йод-5% /йодна тинктура/ или Chloramphenicol  и др.
Много добър лечебен ефект оказва локалното инжектиране на антибиотик – Lincoject, Linco-Spectn, Allamycin, Intramycin, Tetrasol и др. в точно определена област над копитната жлеза.

След отваряне на пръстите в междукопитната цепка (между двата пръста) се вижда малка пъпка (копитната жлеза) – точно над нея на 1-2 см в цепката се инжектира някой от горепосочените антибиотици. Първо, мястото се намазва добре със спирт или ракия, защото то обикновено е силно замърсено, след което се инжектира по 2-3 мл един път дневно, в продължение на 3-4 дни. Използват се гореописаните антибиотици. Те могат да се поставят и мускулно в доза 1 мл на 10 кг живо тегло – 1 път дневно. Това е т.нар. обща терапия.

Някои стопани предпочитат само общото лечение, без локална обработка на копитото, но съчетаването на двата подхода дава най-бързи и сигурни резултати. Не трябва да се забравя, че копитният гнилец е упорито и тежко страдание и трябва да се атакува по всички възможни начини, за да се постигне бързо желаният ефект. На пазара вече съществува ваксина – Овикон, която се прилага двукратно през 20 дни по 5 мл. Тя успешно предпазва овцете и козите от заболяването.
С профилактична цел се прилагат някои важни мероприятия като поддържане на сухи, чисти и проветриви помещения с мека постеля, да се избягва пашата по мочурливи и влажни места, каменисти, стръмни терени, стърнища и периодично да се подрязва копитният рог.

Стопаните е добре да полагат всички грижи за опазване на копитата на овцете от наранявания и травми. С профилактична цел овцете се прекарват през специални циментови вани, съдържащи 5-10% разтвор на формалин – поне един път месечно. Може да се използва и разтвор на меден сулфат (син камък) – 10-15%. Дълбочината на ваните е достатъчно да бъде 4-5 см. Всички болни животни, които показват клинични симптоми, трябва да се  изолират и да се лекуват своевременно, за да не разсейват инфекцията.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки