Приеха промените в Закона за енергетиката и доклада на временната анкетна комисия


Приеха промените в Закона за енергетиката и доклада на временната анкетна комисия
10 Юни 2016, Петък


В сряда депутатите приеха на второ четене промени в Закона за енергетиката, по силата на които ще бъде създаден фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Автор: Десант

Ден по-късно Народното събрание гласува и доклада на временната анкетна комисия, ръководена от Валери Симеонов и имаща за цел да изясни състоянието на българската енергетика към 31 януари 2015 г
Вноската, която ще се внася във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз”, ще бъде в размер на 5% от приходите им.

С друга промяна в Закона за енергетиката бе решено, че КЕВР няма да регулира цените за продажба на топлинна енергия и няма да определя цените на производителите, които съгласно одитираните годишни финансови отчети за някоя от предходните 3 години имат общи годишни приходи над 5 000 000 лева и приходите им от продажба на електрическа енергия от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия надвишават 35% от общите им годишни приходи. Освен ако тези производители осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за производството на растителна продукция.

С промените в Закона за енергетиката приходите от продажба чрез търг на всички разпределени на България квоти за инсталации се премахва изискването на 70% от приходите от продажбата на допълнителните квоти за емисии на парникови газове.
Докладът за дейността на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г. е дълъг 205 страници, заедно с приложенията към него, и представлява най-задълбочения анализ на състоянието и проблемите в сектора, достъпен за всички, тъй като е качен в сайта на Народното събрание.

„От всички събрани и анализирани данни и информации в настоящия доклад може да се направи изводът, че голямата част от проблемите в българската енергетика са в резултат от избирателното и непълно прилагане на европейското законодателство в българското”, пише в заключителната част на доклада.
За отстраняване на констатираните проблеми се препоръчва да се приложи европейското законодателство в областта на държавните помощи и да се обсъди преразглеждане на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Друга препоръка е КЕВР да предложи актуализация на цените на мрежовите услуги на ЕРП, обвързани с реалните разходи, необходими за постигане на качество на предлаганите услуги.

Освен това се настоява Министерство на енергетиката да оцени ефективността на работата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и да предприеме действия за оптимизация на разходите на държавните дружества в енергетиката и правила за закупуване на квоти за въглеродни емисии.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки