На софра в Кърджали с баклава и молитви на имами


На софра в Кърджали с баклава и молитви на имами
Кметът на Кърджали Хасан Азис (крайният вляво) в молитвена поза заедно с другите гости на ифтара, събрал уж мюсюлмани и християни на обща софра, а всъщност отчел поредното мероприятие на ДПС
01 Юли 2016, Петък


Както научаваме от „Кърджали хабер“ – медия, рекламирана като „независим информационен сайт“, макар да има и хартиено издание, и радио  със същото име,

Автор: Яна Славянска

миналата седмица, навръх Еньовден, областният съвет на ДПС в Кърджали организирал ифтар (ще рече благотворителна вечеря) по случай свещения месец Рамазан.
Дали по случайно съвпадение, или не, но софрата била опъната в ресторант, носещ името „Русалка“. Че наоколо е нямало самодиви в бели премени, които да събират билки по роса, то е ясно. Но публикацията в „Кърджали хабер“ твърди, че в заведението и пространството около Градската градина на обща трапеза са се събрали около 1500 мюсюлмани и християни. Уточнено е дори и какво е включвало менюто – тас кебап, пилаф, таратор и баклава.

Макар да се изтъква, че на соарето е имало и християни (не че не е възможно да е имало, не спорим), медийната информация изобилства от имена на официални лица с определени пристрастия към исляма – бившият районен мюфтия Фикри Сали, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Четин Казак, народните представители инж. Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед, Салиха Емин, Айхан Етем и Мехмед Атаман, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук са били и кметовете на Ардино, Черноочене, Момчилград, Кирково и Крумовград – все населени места, в които рядко може да се чуе българска реч.

Единствен „християнин“ е бил енорийският свещеник отец Петър Гарена, който обаче е известен в цяла България с твърде неканоничните си и антиправославни действия и инициативи. Нека припомним само, че преди една петилетка по Богоявление в шествието на миряните в Кърджали към река Арда, където свещеникът хвърли кръста, бяха включени и... десет магарета. Наглият поп тогава сподели, че в главата му се въртял още по-смайващ замисъл – слон и камили да поведат множеството, ама нещо в последния момент зрелището се провалило, тъй като уговаряният с цирка слон заминал за Франция, а камилите, обещани от кмета на Одрин, не били пропуснати през границата заради върлуващата по това време шапна епидемия.

Иначе кърджалийският кмет Хасан Азис теглил една реч как тук „мюсюлмани и християни задават модела на толерантност не само в България, но и на Балканите и в Европа“, след което предал на събралото се множество поздрави от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и лидера на Движението Мустафа Карадайъ.
И за да не си прави някой илюзия, че наистина се намира на сборище на толерантността между изповядващите двете религии, бившият районен мюфтия Фикри Сали и имаминът на централната джамия в Кърджали Авни Ходжа отправили молитва – уж за благодарност към всички. На фотографиите от събитието приоритетно е заснет именно моментът, в който всички  край масите благоговейно са протегнали ръце в молитва. Определено не православна.

Че става въпрос за поредното гръмко мероприятие на противоконституционната ДПС и нейните поддръжници откъм Босфора, достатъчно красноречиво говори фактът, че екип на турския частен канал „Тек Румели тв” снима ифтара и ще излъчи подробен репортаж от него.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки