Българско хоро се изви в Каталуния


Българско хоро се изви в Каталуния
Момент от събора „Завило се хоро, извило се“, провел се в Тарагона
11 Юли 2016, Понеделник


В началото на юни в живописния испански град Тарагона се проведе Първият събор на българите, живеещи в Каталуния, наречен „Завило се хоро, извило се“.

Автор: Георги Ваташки

Празникът бе организиран от две български сдружения в региона – асоциация „България“ от Тарагона“ и Съюза на сънародниците ни в град Салау. Той събра около 400 нашенци от цяла Каталуния, сред които и много възпитаници на българските неделни училища от всички краища на Испания.
„Гордеем се с първия по рода си наш фестивал. Това са български традиции, които сме длъжни да предадем на децата си. Излизайки заедно на сцената, те ще разберат, че освен в неделното училище и в семейството, български език се говори и навън“, заяви в своето слово при откриването на празника Илиана Илиева-Дъбова, председател на асоциация „България“ - Тарагона.

На сцената в рамките на музикалната програма се качиха фолклорните групи „Здравец” от Реус, „Гергьовден” от Барселона и „От извора” от Льорет де Мар. Да покажат уменията си в нашенските народни ритми бяха дошли и съставите „Групо де абанерас“ и „Групо Танго“ от Буенос Айрес, съставени от наши сънародници, живеещи в далечна Аржентина.
В надиграването между танцьорите на първо място достойно се класираха Мирослав и Силвия Славееви от Барселона, на второ – трио от асоциация „Мечта” в Лерида, а на трето – Димитричка и Борис Борисови от Константи.

В кулинарния конкурс за най-хубава и вкусна питка и баница бяха отличени Мая Колева от Реус и Яна от Льорет де Мар, които получиха като награди красиви торти от българска сладкарница в Тарагона.
В  работилницата на събора, носеща като патрон името на свети Георги, с много умение децата изработваха гривни, картини на български светци, рози от сладкиши, а учениците от БНУ „Св. Седмочисленици” събраха 180 евро от благотворителния базар в помощ на изгорялото през март основно училище в Карнобат.


По стара традиция гостите бяха посрещани на празника с хляб и сол

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
11.07.2016 18:53:07
0
0
Испания е имала почти същата историческа съдба,като България.Земите на келтиберите-И-я.е била завзета от римляните,които се сродили с иберийците.Ок.418 год.в Иберия дошли готите-германци и аланите-иранци от Кавказ.Тези два народа се заселили в дешна Каталония.Руски историци считат,че името каталонци значи гот-алани.Българският народ е смес от българи,тракоилири,римляни и скити-кумани,а и готи.Каталонците имат аланска кръв-иранска-българите на княз Кубрат са били иранци-българите и каталонците са родственни народи.Каталонското хоро е било израз на каталонският народ за своя самобитност по време на авторитарният режим на Франко.Хубаво е,че българите живеещи в гр.Тарагона-Испания играят българско хоро-българите и каталонците имат общ корен.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки