Който плаща, поръчва и проповедите...


Който плаща, поръчва и  проповедите...
В българското Главно мюфтийство близо 90 души са на заплата към турското правителство...
29 Юли 2016, Петък


Забраната на задграничното финансиране на религиозни общности и проповядването на чужд език идва точно навреме


Никой не се бърка в свободата на вероизповеданията. Никой не се опитва да наложи някаква цензура, но след като в Конституцията е записано, че официалният език в държавата е българският, то няма нищо по-нормално от това всички религиозни служби и обреди да се водят на български език.
Така председателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов коментира подготвения от него и още 10 депутати от групата на патриотите законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.
Проектът бе внесен в деловодството на Народното събрание на 21 юли и явно ще влезе в пленарна зала през есента, но това не променя неговата актуалност, както и фактът, че Патриотичният фронт изпълнява още едно от своите предизборни обещания, залегнали и в програмата на коалицията. 

За кого бие камбаната?

Някои политици и религиозни дейци вероятно ще видят пряка причинно-следствена връзка между продължаващото в Пазарджик дело срещу 13 имами, обвинени в проповядване на война и пропагандиране на идеите на терористичната групировка „Ислямска държава”. И ще са прави – тези имами, както и много други ислямски духовници проповядват на турски език и общуват с паството си също на турски.
И колкото и невероятно да звучи това, тези хора, които не служат само на Аллах – поне според прокуратурата, съумяват да ислямизират десетки български цигани, които изненадващо бързо научават турски език и започват да го използват дори във всекидневното общуване помежду си.

Мнозина виждат в този факт доказателство за силата на парите, тъй като поне в Пазарджик мъжете цигани започнаха да ходят с бради като муджахидини, а жените да носят бурки. Което пък е повод да се припомни, че тукашният Общински съвет първи в България забрани носенето на облекла, закриващи лицата и пречещи на идентифицирането на човека, а по-късно Патриотичният фронт внесе в парламента проекта, придобил гражданственост като Закона за забрана на бурките.
Всъщност проблемите с проповядването в България на чужд език и от възпитаници на чужди духовни школи (а вероятно – и на чужди разузнавателни централи) не се изчерпват с промяна на езиковата норма и въвеждането на дрескод, и в законопроекта на Патриотичния фронт това много ясно е казано.

Поуките от терора в Европа

Иде реч за противодействие не само на радикалния ислям, но и на тероризма, така често практикуван от представители на това религиозно течение и окървавил само през последния месец редица европейски градове.
Разбира се уточнението, че не може да се поставя равенство между тероризма и радикалния ислям е необходимо, но недостатъчно за преодоляване на опасното сближаване между вероизповеданието и превръщането на тероризма в „религия”. Поради което видимо се налага да се предприемат изпреварващи действия, макар и с профилактична цел.

Депутатите от Патриотичния фронт предлагат в Закона за вероизповеданията да се запише, че религиозните общности и институции не могат да включват в административните и организационните си дейности чужди граждани, както и да допускат чуждестранни лица в ръководните си органи.
Според практиката на съответната религиозна общност се допуска участието на чужди граждани, но без да имат право да изнасят проповеди, както и да правят други изявления, послания или призиви към членовете на религиозната общност за набиране на средства или за тяхно участие в други дейности.

Освен това се предлага българските граждани, завършили религиозното си образование в задгранично учебно заведение, да участват в богослужението и да извършват ритуали след полагането на изпит по ред, определен в наредба на Министерски съвет.
И все в този ред на действия и мерки, законотворците от Патриотичния фронт предлагат на религиозните институции, регистрирани в България, да се забрани под каквато и да е форма да получават анонимни дарения, финансови средства от чуждестранни религиозни институции, от чужди правителства, както и от политически партии.
За което е предвидено да следи Сметната палата, пред която религиозните институции ще декларират своите банкови сметки в страната и чужбина.

В мотивите за тези доста сериозни промени в Закона за вероизповеданията ясно и точно е изтъкнато, че свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани, а религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Звучи елементарно, но също толкова елементарно е да се дадат примери как от години ДПС, например, се мъчи да монополизира като електорат хората, изповядващи мюсюлманската религия, а на по-късен етап същото се опитват да правят и протурските  НПСД и все още нерегистрираната ДОСТ. Нейният лидер Лютви Местан вече побърза да се обяви срещу изискването религиозните служби и обреди да се водят на български език.

Религия за партийна употреба

Излишно е да се припомня, че докато беше председател на ДПС, Лютви Местан с всички сили се противопоставяше и на това в Изборния кодекс да се записва забрана за водене на предизборна кампания на чужд език, след което продължи да застъпва същата позиция и като основоположник на ДОСТ, сред чиито основатели преобладават хора с турски имена.
А както се разбира от мотивите на СГС да откаже вписването на тази партия, част от тези новопокръстили се партийци дори  не са български граждани или най-малкото не са декларирали този факт.

Неотдавна в интервю за Нова телевизия бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров заяви, че в българското Главно мюфтийство близо 90 души са на заплата към турското правителство. По-късно представители на религиозната институция уточниха, че в момента „само” 15 души от служителите в българското мюфтийство получават заплатата си от Турция.
„Те са назначени като имами и са в пряк контрол на районните мюфтии. Това законът не го забранява, така че не е нещо ново", възползва се от правото си на отговор главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

По думите му българското мюфтийство няма никаква връзка с турското правителство, а само с независимата религиозна институция в югоизточната ни съседка. Според Джелал Фаик Турция е била винаги ислямска държава, а международната ситуация наистина се влошава, но няма радикален ислям - а само "радикализирани хора".
Фаик витиевато коментира идеята на Патриотичния фронт проповедите на всички религии у нас да са само на български. "Проповедта естествено може да бъде на български език, така е в регионите с повече помаци. Обаче съгласете се, че в тези региони, в които има повече турци, е нормално проповедта да бъде на турски. Това е най-свидното човешко право - да се молиш на всевишния на майчин език", заяви главният секретар на българското мюфтийство.

Доста по-критичен в оценките си е бившият главен мюфтия Неджим Генджев. Той смята, че съществува реална опасност от проникване на радикален ислям у нас и потвърди, че наистина има 90 имами, които са представители на Дианета, на турското министерство на религиите, като в момента заемат длъжности в български джамии.
В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро, допълни Генджев в интервю за bTv.
Бившият главен мюфтия не скри, че е предложил на съответните органи да се освободят от хранениците на турското правителство.

В името на националната сигурност

Седмица по-рано Недим Генджев участва в организираната от Патриотичния фронт дискусия на тема „Радикалният ислям – заплаха за националната сигурност на България”, където настоя България да изгони всички имами, получаващи заплати от Турция.
Освен това Генджев се възмути от факта, че у нас е пълно с имами, завършили в Йордания и Турция. Той подкрепи идеята за по-силен контрол от страна на държавата върху религиозното обучение и правоспособността на духовните лица.
Застъпник на тази теза е и главният прокурор Сотир Цацаров, който определено смята, че в България има както наченки на радикален ислям, така и почва за неговото по-широко разпространение.

Прочее, мнозина – от председателя на ДАНС Димитър Георгиев до главния прокурор Сотир Цацаров, споделят мнението на депутатите от Патриотичния фронт, че радикалният ислям навлиза в България не заради някакво религиозно убеждение, а заради финансиране отвън и трябва да бъде пресечен, докато все още има време за това.
От тази гледна точка, предложенията на ПФ за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията са и стъпка в правилната посока, предприета в точния момент от парламентарната група, предложила по-рано и криминализирането на радикалния ислям.

Анализирай това
Нерядко предвидените в закона финансови и други облекчения за разнообразните дейности, извършвани от религиозните организации, създават затруднения в проследяването на финансовите потоци и откриват възможности за навлизане на финансови средства с неясен или престъпен произход.
Част от мотивите на ПФ


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки