Как ще се учим от американците


29 Юли 2016, Петък


Неотдавна в „Десант“ разказахме как в обозримо бъдеще в спешната ни помощ ще нахълтат цяла армия парамедици от ромски произход,

Автор: Диана Славчева

обучени в тънкостите на професията в шестмесечни безплатни (само за циганите) курсове. Те се оказаха организирани от сдружение, наречено „Разнообразни и равни“, на което един от спонсорите е американският Тръст за социална алтернатива, явяващ се подразделение на вездесъщата фондация „Америка за България“.
Не е тайна, че тази организация пръска луди пари за „разнообразни“ инициативи, свързани с циганите. Фондацията налива и милиони в родното образование.

Всяка година например от нея се организират обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 „талантливи и амбициозни български учители и училищни директори”. Много е интересно какъв опит си менкат избраниците по тази програма с американските си колеги, където образователната система е коренно различна от нашата. Технически погледнато, нито ние можем да научим нещо полезно от тях, нито пък те от нас! Но нейсе! Имат си мерак хората да дават пари – дават ги. Или както обича да казва бай ни Ганьо: „Имал си бол пари – платил си я“. Е, в знаковата Алекова творба става въпрос за бира, но няма да придиряме толкова за подробностите.

Тревожното е, че просветната ни министърка Меглена Кунева, която откакто се насади на този пост, здраво е запретнала ръкави да фалира, пардон – реформира, родното образование, тези дни прибягна до помощта не на някой друг, а тъкмо на „Америка за България“. Госпожата потърсила тяхното съдействие, тъй като трябвало било да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. Сиреч – фондацията ще го играе нещо като спасителя в ръжта.
За всеки случай – да не би да бъде разбрана погрешно, Кунева поставила пред американците акцент върху проблема с ромите, които напускат рано училищата и остават необразовани, съобщават от пресцентъра на ведомството й.

Тя очевидно не знае, че приблизително 25 % от американските ученици (бели и черни) не завършват даскалото и не могат да си вземат изпитите (демек, матурите).
Да не говорим, че първите български училища са се появили векове преди американските. Началото на учебното дело у нас е поставено още по времето на Кирил и Методий, когато дори Съединените щати още ги е нямало в световния атлас. Така че най-малкото е грехота днес тъкмо американци да плащат за просвещението на българчетата.


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки