Сто въпроса и орлово перо за великия наш войник


12 Август 2016, Петък


Колкото и бутикова да е понастоящем българската армия, все пак имаме някаква войска, при това – професионална.

Автор: Диана Славчева

Да станеш кадрови войник е добра алтернатива за много юноши бледи от редиците на безработните.
Оказва се обаче, че то и това не е лека работа – не носенето на службата, а постъпването в нея.
Защото кандидатите, освен добра физическа форма, трябва да имат и достатъчно знания и обща култура. И тук лъсва като дъно на празна войнишка бака истината, че момчетата, кандидати за войници, не могат да решат теста за интелигентост, който е едно от условията за влизане във войската.

Той е съставен от 100 въпроса и се смята за издържан, когато се отговори поне на половината от тях, но тези дни стана ясно, че най-често желаещите да влязат в армията успяват да дадат правилно решение на едва около 30-40% от въпросите!
Ами това е то резултатът от сегашното ниво на родното ни образование. И реформирането му с нови имена на училищата едва ли ще подобри успеваемостта при препитването за влизане в редиците на армията.

Още по-тъжна е една друга статистика – все по-малко са тези, които решават да се посветят на военната служба. По думите на шефа на Комисията по отбрана в НС ген. Михо Михов, заради непривлекателността на армейската професия към нея се насочват тези млади българи, които не успяват да се реализират в друга сфера на пазара на труда. И докато през 2013 г. за едно място в Сухопътните войски например, са се борили по 4-5 човека, то сега за много от позициите няма дори нито един желаещ.

Наскоро от липса на мераклии се оплакаха и от най-представителната част от родната армия – Националната гвардейска рота. На последния проведен конкурс за избор на момчета, които с орловото перо върху калпаците си, символизиращо гордия български дух, придават тържественост на всички представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение, са се явили едва 16 кандидати за обявените 29 позиции.

Мисия на това военно формирование е още „формирането и поддържането на патриотична мотивация, национален дух сред обществото, както и утвърждаване на българската национална идентичност и държавност“ – оповестява интернет страницата му. Гвардейската униформа пък минава за символ не само на самата армия, но и за най-колоритната емблема на държавността.
За да попълни редиците на тези славни момци, ръководството на ротата бе принудено да снижи критериите за външния вид на гвардейците – вече вместо с височина от 178 до 182 см, кандидатите могат да бъдат и по ниски – 175 см., както и по-върлинести – до 185 см.

Нищо чудно в скоро време и тестът за интелигентност за постъпване в другите родове войски да бъде опростен – до ниво, при което ще е достатъчно само да успееш да напишеш трите си имена. По възможност, без правописни грешки.
А що се отнася до липсата на кандидати, командирът на Националната гвардейска част ген. Боян Ставрев преди време изказа мнение, че връщането на казармата може да разреши до известна степен проблемите в армията. Припомняме, че депутатите от Патриотичният фронт внесоха в парламента законопроект за възстановяване на донаборната военна служба, който обаче бе отхвърлен от мнозинството народни представители.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки