Когато потурите станаха панталони…


Когато потурите станаха панталони…
14 Август 2016, Неделя


Или как в XIX век се появиха модерни, “по-така” хора

Автор: Илиян Христов

Модата “Алафранга” или когато потурите станаха панталони, а сукманът – копринена “фуста”, е изложба, която определено трябва да се види. Тя е на Регионалния етнографски музей в Пловдив, гастролира из страната, а до края на август домакин й е Райковата къща в Трявна.
Досегът с нея гарантира разходка из време, което обикновено свързваме с революционери и народни будители. За бита на градския човек знаем малко, а изложбата ни дава възможност да се докоснем до него.

Времето е втората половина на XIX век, по-специално – след Кримската война. Говорейки за бит, следва да уточним, че иде реч за бита на младия заможен и напредничав българин, търговец или учител (интелигенцията). Това е период на главоломни промени в живота на нашенеца, част от които се дължат на отварянето му към света, вследствие на търговията и изпращането на ученици в странство.
“Ала франга” буквално означава “по френски начин”, но става дума не просто за френски, а европейски влияния – в облеклото се появяват корсети, шапски с цветя, лачени обувки, ризи, вратовръзки, папионки, ръкавици, бастун…

Носят се нови прически, къщите се обзавеждат със своеобразна мебелировка, между хората се установяват определени маниери. Цял един нов свят влиза в бита на градската интелигенция и тя се мъчи да го вплете в досегашните български традиции.
Както винаги, началото е трудно. Още през 40-те години на XIX век се появяват костюми, купени директно от Европа, но собствениците им не смеят с тях да излязат от къщи.
Постепенно в мъжкото облекло се настаняват широки панталони, бяла риза с висока колосана яка, папионка, маншети, жилетка, сюртюк (горна дреха, дълга до коленете). “Ансамбълът” завършва с фес или калпак, а  в допълнение - часовник с верижка, ръкавици, бастун. Шлифоват се кройки, материи, цветове. Често по облеклото може да се познае дали младежът идва от Русия, дали търговецът има кантора в Европа или обикаля стамбулските пазари.

Новата мода, естествено, среща още по-радушен прием сред дамите. Тялото се облича в кринолин (корсет, обръчи и фусти). Бонето замества забрадката на омъжената жена, косите се решат надолу, бретонът стига до средата на лицето. На краката стоят кондури, а дамата не излиза от къщи без пелерина, чанта, ветрило, чадър и ръкавици. Модата прониква най-напред в Пловдив, Русе, Свищов и другите заможни градове, защото хората там не само са по-богати, но и има “къде да разходят” скъпите дрехи.
Бельото също се променя. Появяват се гащи с крачоли, на по-късен етап корсетът става долна дреха. В XX век има камизоли и кюлоти.
Всичко това, естествено, не са само дрехи и аксесоари. Те са белег за класа и принадлежност. Функционалността е всестранна - мъжкият бастун например издава социално положение, подходящ е за отбрана и за подпиране на старите хора; дамските бастуни са по-фини, а в кухината им се крие парфюм, кърпичка, тютюн, амоняк или дори любовно писмо.

Освобождението идва с нови изисквания и възможности. Дамата трябва да е красива, светът се възприема през кристални огледала, изложени в дома, обсъждането на “труфилата” става по новооткрития телефон.
Парфюми, кремове, червила влизат като “инструменти” за поддържане на ежедневния външен вид.  Агресивна е рекламата. При мъжете цилиндърът става част от празничното облекло, а бомбето с твърдо обло дъно и меката шапка от кастор – от всекидневното. Брада и мустаци в различни варианти са задължителни.
И накрая нещо любопитно: най-бързо от аксесоарите се възприема бастунът, тъй като се родее с българската гега; също и часовникът с ланец, който наподобява кюстека (верижка, единственият мъжки накит в традиционното облекло). На място, разбира се, музейните работници ще ви разкажат още доста любопитни неща, които си струва да знаете. Празнични дрехи, делнични, бельо, мебели, домакински съдове – всичко това го има в изложбата.

Учените наричат този тип мода “еклектика” – смесване на култури, взаимстване и комбинация. “Алафрангата” понякога изглежда комична, навява представи за диви балканци, които бързат да станат европейци. Но ако днес сме някак европейци, го дължим именно на тези хора. А абсурдната еклектика е в наши дни, не тогава.


По европейски правила
Да се носи сахат (часовник) на ланец е част от “салтаната” и на европееца, и на ориенталеца. Собственикът му е приеман за “по-така” човек. Жената с часовник е рядкост, но окачен на врата й той може да означава, че тя вече не е в безвремието на Ориента, а живее по нови европейски правила, където даже гостуванията са с час.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки