Българският като втори език и ромски фолклор като СИП


19 Август 2016, Петък


Неотдавна в медиите бе разпространена информация за това, че Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ със седалище Велико Търново

Автор: Яна Славянска

 бил показал как може да се увеличи броят на здравноосигурените лица. В рамките на експеримент, организиран по програма LERI, в която става дума за „Овластяване на местно ниво за ромско включване“, каквото и да значи това, в края на миналата година въпросната организация е платила половината от здравните осигуровки на 10 „активни доброволци“ от ромската общност в Павликени.
Останалата част си я платили самите те, като срещу възстановяването на здравноосигурителните си права избраните цигани поели ангажимента да плащат редовно вноските си за здраве след 1 януари 2016 г., „както и да продължат да се включват в дейността на Центъра за развитие на общността – Павликени и на местните клубове в град Бяла черква и селата Стамболово и Батак“.

Въпросната „Амалипе“ работи и по проект за обучение по български eзик – забележете: като втори език – за деца в предучилищна възраст и първи клас. Туй се правело, защото 22% от децата от етническите малцинства не завършвали училище, тъй като в 55% от семействата се говорило на ромски или турски език, та чадата им не знаели български изобщо или пък го хортували на незадоволително ниво.
Добре, ама защо ще учат българския като втори, а не като основен роден език! Може би, за да пробутват циганския или турския като майчин, па да се тръшкат като пораснат, че искат новини на него. Казва ли ти някой. Пък и смееш ли да попиташ, дето се викаше в един виц.

То ако седнем да питаме, ще трябва да се поинтересуваме на какво отгоре същият този център „Амалипе“ с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката, Институт „Отворено общество” и разни други фондации и институции, реализира от началото на учебната 2002/2003 г. програма за СИП (свободно избираема подготовка) в училищата, формулирана като „Фолклор на етносите в България – ромски фолклор”. Този предмет се пропагандира като „създаване на ефикасен модел за възпитаване на етническа толерантност, гордост и приятелство, както и за привличане и задържане на децата в училище чрез изучаването на ромски фолклор“.
За целта са създадени специални учебни помагала: „Истории край огнището” (за 2-4 клас) и „Разказани пътища” (за 5-7 кл.), както и дискове със заложените в помагалото песни, изпълнени от ансамбъл „Балканска китка“ – Златарица.

Няма как да не се запитаме защо такива дискове не се правят за българския фолклор и да се раздават на всички български ученици?! Може би просто на отродителната антибългарска фондация „Отворено общество“ просто не й се харчат пари за това. Пък и от Брюксел, както неведнъж в „Десант“ сме разкривали, пълноводните финансови потоци текат именно към циганското малцинство и псевдоинтеграцията му и никой и стотинка не харчи за българчетата.
Ако се съди по информация, публикувана в сайта на „Амалипе“, СИП „Ромски фолклор” понастоящем се изучава в над 200 училища в цялата страна. Ашколсун, машала – какво друго да кажем!


В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
рефер
09.09.2016 09:28:24
0
0
Разделят ни и ни владеят, това правят "Отворено общество" в България!...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки