Синдромът „Катуница“ стигна и до Градец


Синдромът „Катуница“ стигна и до Градец
Ромската фамилия на Борисов от години тормози жителите на Градец
19 Август 2016, Петък


Ромски клан тероризира сливенското село, а властта е безсилна да се справи с беззаконието

Автор: Илияна Христова

Част от жителите на сливенското село Градец нямат повод да обичат държавата България. Тези дни като бумеранг върху тях се стовариха беззаконието и властовата закрила спрямо местния цигански клан. Малцината българи в селото живеят в ужас, който не спира вече шеста година.
Градец е с около 5000 жители, едва стотина от които са българи. Другите са цигани. Селото от край време и известно със „специфичния нрав” на циганите си. Все пак съселяните от двата етноса до неотдавна някак се погаждаха. И така до 2010 г., когато там бе заселен клан, известен като Борисовите (по името на главатаря си).

Преди това мургавата фамилия митарстваше из Медвен, Котел и околността. И навсякъде се прочуваше с кражби, боища и пиянства. Местните жители правеха подписки срещу пришълците, а общинските власти ги „разнасяха” по адреси из различни селища.
През 2010 г. кланът бе преместен от Котел в Градец. Общинският съвет на възрожденския град закупи специално за тях имот в селото, в който да ги настани. Градешките българи и роми бурно се възпротивиха на това. Страхуваха се от престъпния нрав на новодошлите, но и основателно се питаха откъде-накъде ще им се търси жилище. И в Котел, и в България има хиляди нуждаещи се хора, при това мирни и изрядни данъкоплатци, но с приоритетна държавна грижа винаги се уреждат мургавите бандити.

Само че Борис Борисов и жена му Николинка имат 12 деца, което ги прави многодетно социално слабо семейство и по тая линия покровителството се облича в законова форма.
През 2010 г. градечани проведоха серия от протести. Случаят стигна и до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. И тъй като протестиращите имаха право да са недоволни, властта и мургавият клан прибегнаха до „изкуството” и разиграха театър. Областният управител на Сливен по това време – Марин Кавръков, разкритикува Общинския съвет в Котел, обаче успоредно с това прие в кабинета си циганския главатар Борис Борисов, който пък тържествено се закле той и хората му да не създават проблеми. Случаят бе празнично отразен от медиите, след което забравен.

В продължение на 6 години след това Борисовите не са спрели да творят непрекъснато поразии. Жителите на Градец са подложени на кражби, малтретиране, саморазправа и всякакъв тормоз. А когато не тероризират другите, членовете на клана се бият помежду си.
През 2013 г. след кървав екшън с брадви и ножове фамилията направи панаир пред котленския съд, настоявайки да бъдат пуснати на свобода задържани техни сродници. И така до миналата седмица, когато един от синовете на Борис нахлу в дома на семейство инвалиди и им взе единствените 8 лв. Наизлезлите съседи отнесоха ругатни и обиди. За капак полицията пусна престъпника (оказал се закоравял рецидивист – макар да е само на 18 г., той се води криминално проявен заради други извършени от него кражби, б.р.), а прокуратурата не поиска постоянния му арест, защото… задигнатата сума се оказала прекалено малка!

В момента в Градец отново се събират подписи за изгонване на мургавата фамилия. „Така не може да се живее! Абсурдно е държавата да поощрява и закриля такава престъпност. Да бягаме ли от тук, какво да правим?”, чудят се мирните градечани.
Подписката им ще бъде пратена до Общинския съвет в Котел. Но ще бъдат ли чути? Едва ли – в последните десетилетия този възрожденски край изцяло се обезбългари и именно циганите остават там основните гласоподаватели. Така че общинарите зависят изцяло от такива като Борисовите хора и това е една от причините те да бъдат покровителствани.
Всъщност Градец е умалена снимка на случващото се в цяла България. Страната ни е подложена на усилена циганизация, а който не умее да живее „по правилата на катуна”, гледа да се махне от нея.

В опразнените територии ромите все повече се чувстват като господари. И демонстрират нагло това дори пред властта и институциите й.
Изминалата седмица ни даде още един пример в тази посока. Посред бял ден в неделя пред сградата на полицията в Кюстендил около 30 души от 2 враждуващи фамилии заформиха лют кютек помежду си. Боят протече с камъни, павета, откъртени бордюри и т.н. Наложи се служители на реда да разпръсват развилнялата се тълпа с предупредителни изстрели.
Екшънът тръгна от разпра в циганския квартал „Изток”, която не бе усмирена и се пренесе в центъра на града. Представяте ли си колко им дреме на мургавите бандити, след като вилнеят пред полицейското управление?!
Всички нормални хора – и българи, и роми (хиляди са порядъчните сред тях), продължават да се питат докога ще търпят тази циганска работа?! И къде е пределът на това беззаконие?


Местят цигани в общински апартаменти
Камен Колев
Багери влязоха в понеделник в пловдивската "Арман махала", за да съборят незаконните ромски къщи. Акцията в район „Северен” започна с бутането на седем паянтови постройки, което отне няколко часа. Машините бяха охранявани от жандармерия, но до напрежение не се стигна, тъй като обитателите са били предупредени преди няколко месеца.

На ул. ”Павел Бобеков” № 6 са издадени общо 26 заповеди за премахване на незаконни постройки, каза районният кмет Ральо Ралев. Част от семействата, обитаващи къщите извън закона, са подали вече заявления и декларации за настаняване в жилища от фонд "Резервен" на районното кметство.
Циганските фамилии ще бъдат преместени в ремонтирани общински апартаменти в ромския квартал "Столипиново". Предстои бутането на още 17 незаконни къщи в Пловдив, в които живеят цигани.


Циганският квартал в Кюстендил често става арена на беззаконие

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки