Охранители в сараите на Доган спират достъпа до плажна ивица


Охранители в сараите на Доган спират достъпа до плажна ивица
Недосегаемият плаж край новите сараи на Доган край морския бряг Снимка: ОЗБГ
29 Август 2016, Понеделник


От Туристическото министерство замислят да я дадат на концесия. Но кой ли ще я спечели?!

Автор: Божидара Сиромахова

В края на миналата седмица група младежи от Организацията за защита на българските граждани (ОЗБГ) отиват на един малък плаж под парк „Росенец“ в местността Отманли, недалеч от Бургас. Наблизо се издига помпозна сграда, за която не е тайна, че това са новите сараи на Ахмед Доган. В „Десант“ неведнъж сме писали за тази постройка и за ограничаването на достъпа до морския бряг край нея.
В неделя, 21 август, решилите да отидат там на плаж стигнат до мястото през пътека в гората. Никъде по пътя си те не виждат табели, забраняващи преминаването, нито пък, че навлизат в охраняема зона или пък, че плажът е частен. Затова стигайки до брега, опъват хавлиите си и се излягат на тях, за да се припичат на слънцето. Но почти мигновено към младежите се запътва един възрастен човек, който любезно ги информира, че плажът е частен и че трябва да си тръгнат оттук. Охранителят повече не им обяснява нищо, но застава встрани от тях и наблюдавайки ги, провежда един след друг няколко телефонни разговора.
След около половин час пристигат други двама мъже, които също повтарят мантрата, че плажът е частен и ако шефът им разбере, че по него стъпват простосмъртни, много ще се ядоса.
Плажуващите поискали мъжагите да им покажат някакви документи, които потвърждават думите им, че става въпрос за частна собственост или пък доказват правото им да ги изгонят оттам. Но охранителите дори не се легитимират. Младежите така и не разбират откъде са – защото те твърдят, че не са от частна фирма, а към неизвестно коя служба, може и НСО да е, знае ли човек?!.
Междувременно единният от тях признава, че плажната ивица е държавна, но очевидно за някои това няма значение и приватизирайки я незаконосъобразно, не разрешават на обикновените хорица да припарват до „владенията“ им.
Кой е дал право на някой да прави от държавен частен плаж и да гони хората – питат се младежите, твърдо решени да изпратят запитвания до съответните институции с цел да разгадаят мистерията.
По ирония на съдбата, на следващия ден след инцидента в Бургас бе министърът на туризма Николина Ангелкова, която на среща с представители на концесионери и наематели на морски плажове заяви, че с предлаганите промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) правителството целяло „да направи плажните ни ивици много по-атрактивни и да повиши качеството на продукта за туриста“. Стига, разбира се, туристите да бъдат допускани до плажните ни ивици.
Което, както се вижда, в някои „специални“ участъци от крайбрежието ни е мисия трудно възможна. Колкото и да се кълне министър Ангелкова, че „частни плажове в България няма“. 
В интерес на истината, още във вторник започна проверка по сигнала на изгонените в неделя край покоите на Доган членове на ОЗБГ.
Апропо, на другия ден след този инцидент мястото е посетено от екип на Нова телевизия под прикритие. Оказа се, че охранителите на лятната резиденция на почетния председател на ДПС вече са далеч по-гостоприемни към туристите. Те само изумено са попитали мнимите летовници: „Как намерихте този закътан плаж?!“ и за всеки случай уточнили дали те не са същите, които са идвали и предишния ден.
Припомняме, че луксозният имот на нос Чукалята (бивша военна база на Гранични войски), точно срещу остров Света Анастасия, бе вдигнат на място, което е стратегическо за националната сигурност на страната ни – от него може да се проследи всяко движение в Бургаския залив и въобще в родните териториални води, а и непосредствено до него е бургаската военноморска база, явяваща се по същество подразделение на НАТО.
Сега министър Ангелкова обещава плажът на нос Чукалята да бъде достъпен за всички и дори да бъде отдаден на концесия.
Звучи много добре, за да е истина. Няма да е изненадващо, ако хората бъдат допускани до това място, докато медийният интерес към него отшуми, както всяко друго чудо – за три дни. И после пак дебеловратите момчета зорко да бдят върху нея да не стъпи простосмъртен човешки крак.
Нито пък ще е неочаквано, ако концесията спечели някоя фирма от обръчите на спрягания за стопанин на имота Ахмед Доган. По-скоро дори е сигурно, че тъй ще стане. И не е нужно да си ясновидец, за да прогнозираш какво ще последва – концесионерът ще тури една бариера и ще си измисли такса, да речем от 20 лева за вход – негово си право и никой „копче“ не може да му каже. Така съвсем по законен ред това отново ще се превърне в плаж за богоизбрани.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки