Британците бързат след брексита да получат гражданство в ЕС


30 Август 2016, Вторник


Дори вече 30 поданици на Обединеното кралство са поискали български паспорти


Мечтата на всеки турист да има британски паспорт, с който би могъл да пътешества в 175 страни на света без да си вади визи, в момента вече губи привлекателност дори за самите поданици на Нейно Величество английската кралица. Сега на Острова хитът е всеки да се добере до паспорт на друга държава от ЕС, за да си осигури свободното придвижване по Стария континент след брексита.
За два месеца, след като избирателите на Великобритания гласуваха за излизането й от Евросъюза, 16 чужди посолства и консулства в Лондон съобщават за увеличаване на заявките за паспорт или искане на жителство в съответните страни – съобщава агенция „Блумбърг“.
Така например по данни на аташето на австрийската амбасада в английската столица Йоханес Допш веднага след референдума от 23 юни дипломатическата мисия е започнала да получава на ден от порядъка на 10 запитвания по телефона и на електронната си поща за това какви са условията за получаване на австрийски паспорт.
Подобни конкретни цифри посочват и от посолството на Швеция. Там заявленията за получаване на шведско гражданство са нараснали 7 пъти и са достигнали до 150 седмично.
От полската мисия споделят, че средно на година са обработвали по около 100 такива заявки, но след брексита вече са подадени почти 600 молби.
Повишен интерес към получаването на жителство или паспорт отчитат и в посолството на Холандия, където исканията са 10 пъти повече от обичайното.
Приблизително такъв ръст на интереса отбелязват и в амбасадите на Финландия, Словения, Словакия и Хърватска.
От германската дипломатическа мисия в Лондон се принудиха да предупредят, че поради нарасналия обем на работата се налага увеличаване на времето за обработка на заявленията
Най-много постъпки за гражданство или жителство регистрира ирландското посолство, където увеличението на заявките е 17 процента.
Щенията на британците към чуждоземни паспорти е толкова голямо, че те правят постъпки за получаването им дори и за страни, които по принцип се смятат за не много привлекателни и стабилни от гледна точка на икономическата ситуация в тях, такива като Португалия, Латвия и Естония.
Забележително е, че най-голям бум на запитвания от англичани се забелязва в посолството на Унгария. Обикновено там годишно се получават по-малко от 10 молби. След брексита този показател достигна 220.
Дори нашите дипломати са удивени от засиления интерес към българските паспорти. От задграничното ни представителство в британската столица съобщават, че по-рано е била изключителна рядкост някой англичанин да поиска жителство у нас, но в последните месеци са получени вече 30 заявления за това, цитира „Блумбърг“ данните, предоставени от втория секретар на нашето посолство в Лондон Цветин Спасов.
Както коментират от медията, действията на поданиците на кралицата са разбираеми. До настоящия момент не е известно дали след излизането на Великобритания от ЕС ще си запазят свободата на придвижване. Затова и жителите на Обединеното кралство, които често пътуват из континентална Европа на гости на роднини, по работа или с туристическа цел, искат да се презастраховат.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки