Петокласници избират между шест учебника по история


Петокласници избират между шест учебника по история
30 Август 2016, Вторник


Те трябва да се отпечатат буквално за часове, за да са готови за първия учебен ден. Кой е виновен за поредните неуредици в образованието

Автор: Диана Славчева

В началото на седмицата лично министърът на образованието и науката Меглена Кунева връчи на издателите заповедите за одобрение на проектите за нови учебници по история и цивилизации за V клас, по които през идващата учебна година могат да учат учениците.

Благословията на избраните учебници е дадена на базата на резултатите от тяхното оценяване, направено от учители по история.

Само за броени дни – до 2 септември, училищата ще трябва да преценят кой учебник ще използват и да направят заявка до издателствата. Те, от своя страна, пък ще трябва скоростно – пак за броени дни, та дори и часове – да организират отпечатването и разпространението им, което трябва да стане до началото на учебната година.

Очевидно, министърката е наясно, че това е почти мисия невъзможна, та нарочно призова издателите да направят и невъзможното, та на 15 септември учениците да получат вече отпечатаните учебници.

Както съобщават от просветното министерство, тези книжки ще са първите по новата учебна програма по предмета. В оценяването им са се включили общо 1942 преподаватели по история в прогимназиален етап от 1708 училища.

Одобрените учебници са на издателствата „Анубис“, „Булвест 2000“, „Даниела Убенова-Даниела Биланска“, „Просвета-София“, „Просвета +“ (нова марка пак на издателство „Просвета!!!) и „Св. Георги Победоносец“.

В прессъобщението се уточнява още, че изготвянето на нови учебници по история и цивилизации за V клас е ключово, тъй като именно там започва прилагането на актуализирани учебни програми, а съдържанието по история е коренно различно от това, което сега са учили учениците.

Досега в V клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г. учениците ще изучават антична история.

Въпреки че от министерството обясняват, че учебниците са толкова много, защото такова е изискването на закона, а различните им решения представяли просто различни образователни подходи остава да виси въпросът дали това разнообразие е полезно.

Защото всъщност съдържанието на всичките утвърдени шест учебника е едно и също!

Имало разлика само в избора на акцент върху предаването на учебния материал и на базата на това учителите ще можели да изберат този учебник, който „да отговаря на нуждите и способностите на учениците им“.

Интересно е, какво точно имат предвид в министерството, визирайки „нуждите и способностите“ на учениците. Нима в един и същи клас децата имат едни и същи способности за учене и интерес към историята?!

Трябва ли за всяко дете да се предвидят различни учебници според способностите му?! Ами нуждите – нима един има по-голяма нужда в пети клас да учи история, пък друг да няма толкова нужда?! Изобщо аргументите на чиновниците от просветното ведомство са твърде празнословни и нелепи като сапунен мехур.

Някога поколения наред учеха по един и същи учебник. И знаеха историята. Разнообразието от множество учебници по предмета, пръкнало се в годините на прехода, така и не доведе до по-високо качество на образованието и не напълни главите на подрастващите със знания. Но пък напълни джобовете на редица любими на властта издатели и печатари.

Апропо, в надпреварата за новите учебници по история за V клас се впуснаха общо 8 издателства, две от които отпаднаха още на предишния етап заради благовидната причина, че проектите им не отговаряли на изискванията на държавния образователен стандарт.
Абе да бяха пуснали и тях на пазара. Два повече или по-малко, все тая. Какво толкова, че са нестандартни – нима историята може да бъде стандартизирана?!





0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки