Бабезиозата при овцете и козите е смъртоносна


Бабезиозата при овцете и козите е смъртоносна
03 Септември 2016, Събота




Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Бабезиозата при дребните преживни – овце и кози, спада към т.нар. пироплазмидози, т.е. заболявания, предизвиквани от малки едноклетъчни паразити, които се локализират в червените кръвни телца. В някои райони на страната тя поразява голям брой животни, много от които загиват още през първите 1-2 дни.

Причинител е Babesia ovis – дребни и с крушовидна форма паразити, разположени по двойки в самите червени кръвни телца (еритроцитите). При заразените овце и кози броят на инвазираните еритроцити достига до 45- 50%. Микроскопичните организми се пренасят чрез пасищните кърлежи при смукане на кръв от животното гостоприемник.

Бабезиозата по овцете и козите е много широко разпространено заболяване, пироплазмозата се среща по-рядко, и то обикновено в  Северна България. Много често двете заболявания протичат смесено  и е трудно да се  разграничат клинично. Неблагополучните райони, каквито има много в Южна и Югоизточна България, са в преобладаващата си част латентни огнища.

Най-често боледуват младите, едногодишни овце.

Различните видове бабезии имат еднакъв механизъм на патогенно въздействие върху организма на гостоприемника. Чрез увреждането на кръвта впоследствие се засягат всички органи и системи. Еритроцитите се разрушават под въздействието на токсините на паразитите. От друга страна, стражът на организма – белите кръвни телца, намалява до 2-3 пъти. При болните животни се отчита намаляване и на хемоглобина, и  на общия белтък.

Впоследствие настъпва анемия, едем, жълтеница и често кръвопикаене (хемоглобинурия), натрупване на токсични субстанции, чупливост на капилярите и малки кръвоизливи.

Възрастните животни боледуват по-тежко и смъртността при тях е много висока, но от друга страна агнетата са по-чувствителни.

Клиничните признаци са много типични: в началото температурата е силно повишена (41-42 градуса С), животните показват намален апетит, увеличена жажда, конюнктивите са силно зачервени в началото, но впоследствие стават иктерични (жълтеница) и накрая – мръсно червени. На по-късен етап се установява хемоглобинурия (кръв в урината), който признак липсва при козите, количеството на урината е увеличено, дишането е ускорено и затруднено, появяват се запек и/или диария, като фекалиите често са примесени с кръв, животните залежават, проявяват нервни признаци с конвулсии на крайниците.

В крайния стадий на болестта температурата пада и животните умират в пълно изтощение и с розови изтечения от носа. Болните животни изостават от стадото, стават апатични и вяли. Млечността пада рязко. Много важен диагностичен ориентир за болестта представлява неговата типична сезонност – явява се винаги, когато има кърлежи, т.е. през лятото. При аутопсия на загинало животно прави впечатление уголеменият далак с мека тъмночервена пулпа, уголеменият и жълтеникавокафяв черен дроб и изпълненият с гъста жлъчка жлъчен мехур. Целият труп показва силна жълтеница.

За лечение на бабезиозите се използват освен средствата на избор, като Imochem, така също и симптоматични медикаменти – сърдечни, укрепващи, очистителни и руминаторни. Срещу високата температура добре е да се приложат антипиретици и аналгетици – Analgin, например. Други достъпни препарати са Coffein natr.benz., Glucosa, Butasal, Vitamin C, Oleum Ricini, Ursopron  и др.

За профилактика на кръвните паразитози най-доброто нещо, което може да се направи е да се води решителна борба срещу преносителите на инфекцията – кърлежите. Добре е преди началото на активния пасищен период, както и в края на лятото, животните да се изкъпват с препарати срещу тях: Neocidol, Icon, Cardicid, Neo Stomosan и др. Обичайната доза е 1мл на 1 л. вода.


В категории: Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки