В Добрич вече се извисява паметник на ген. Иван Колев


В Добрич вече се извисява паметник на ген. Иван Колев
07 Септември 2016, Сряда


Мемориалът бе открит в деня, в който отбелязваме 100 години от Добруджанската епопея

Автор: Десант

В деня, когато честваме 100-годишнината от драматичната Добричка епопея – 7 септември, в Добрич тържествено бе открит паметник на бащата на българската конница ген. Иван Колев.

Заради грандиозното събитие Министерският съвет отложи редовното си заседание за четвъртък.

Вълнуващата церемония, която се превърна в незабравим общоградски празник за всички добричлии и техните гости, събра в центъра на добруджанския град министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Николай Ненчев, областният управител на Добрич Детелина Николова и множество депутати, сред които и кандидат-президентската двойка, издигната от патриотичните сили Красимир Каракачанов и Явор Нотев, както и народните представители от Патриотичния фронт Валентин Касабов, Христиан Митев, Искрен Веселинов и Валентин Николов, заедно с председателя на Парламентарната група на ПФ и лиден на НФСБ Валери Симеонов.

Именно той имаше честта заедно с военния министър Николай Ненчев и кмета на Добрич Йордан Йорданов да пререже лентата и да открие официално мемориала на славния генерал. По време на изнесената от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан паметникът бе осветен.

Огромна е заслугата на Валери Симеонов за осъществяването на идеята за паметник на големия наш военноначалник. Именно лидерът на НФСБ предостави по-голямата част от средствата, нужни за увековечаването в бронз на един от най-великите пълководци от времето на Първата световна война. Много от обикновените граждани, присъстващи на церемонията по откриването, не пропуснаха да изкажат благодарност си за неговата съпричастност и родолюбиво дело. А кметът на Добрич Йордан Йорданов на всеослушание призна, че ако не е била помощта на Валери Симеонов, нямало е да има и паметник.

Фигурата на генерала, вдигнал високо сабя, обяздил коня си, е изваяна от скулптора Александър Хайтов – син на писателя Николай Хайтов и автор на паметника на цар Самуил в София.

Както преди време бе съобщено, още през 1944 г. са събрани над 2 милиона лева за изграждането на мемориала, но по-късно парите са конфискувани.

Валери Симеонов, който не крие, че е воден и от лични подбуди да работи за увековечаване на подвига на ген. Колев, тъй като дядо му Петко Станкулов се е сражавал на Добруджанския фронт  като бомбардир от 4-та батарея на Втори артилерийски полк, 6-та Бдинска пехотна дивизия, се включва в инициативния комитет за изграждането на паметника през 2015 г. 

Впоследствие той научава, че Община Добрич е възложила преди години реализацията на мемориала на проф. Крум Дамянов, известен скулптор още от времето на социализма. Но изработеният от него макет от гипс и дърво вече е силно деформиран, тъй като от години престоява на един безлюден паркинг край село Требич, където има леярна. Той се оказва практически невъзможен за поправка и отливане.

Затова инициативният комитет взема решение да се свърже със скулптора Александър Хайтов, който също има готов модел за паметник на ген. Иван Колев.

Така, в изключително кратки срокове и почти на тройно по-ниска цена, скулптурната композиция е излята и монтирана на постамента, като заедно с него целият паметник е висок 7 метра.

В него е вградена гилза от снаряд с пръст от родното село на генерала – Бановка в Бесарабия, а върху 20 паметни плочи са изписани имената на 1053-та загиналите в битката за Добрич български воини. Поставен е и надпис с думите на ген. Колев, изречени през септември 1916 г.: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България“.

Както вече съобщихме, тези негови слова бяха окачествени от представители на АБВ като „антируски“ и от партията на бившия президент Георги Първанов решиха да не уважат официалното събитие, като оттеглиха и венците, които бяха приготвили да поднесат пред мемориала на великия български пълководец.

Това обаче не помрачи тържеството и хилядите присъстващи с вълнение наблюдаваха церемонията по откриването на така дългоочаквания паметен знак в прослава на един от най-великите герои от славната ни военна история.


На тържеството присъства огромно множество от граждани и гости на Добрич

В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки