Продължават проучванията на късноантичната и средновековна крепост на Ахтопол


Продължават проучванията на късноантичната и средновековна крепост на Ахтопол
Ръководителят на археологическия екип д-р Андрей Аладжов от НАИМ очаква интересни разкрития за градоустройството на древния Агатополис
19 Септември 2016, Понеделник




Автор: Диана Славчева

И тази есен продължават проучванията на късноантичната и средновековна крепост на Ахтопол. Тазгодишните изследвания на обекта започнаха с геофизични измервания.

Най-перспективни за археолозите се очертават аномалиите в пространството пред проучената изцяло през миналата година северна порта на укреплението, която е фланкирана от две симетрични квадратни кули, имащи за цел да предпазват входното пространство от фронтална атака.

„Ясно се открояват контурите на три големи сгради, две от които са ориентирани в една ос с римското жилище, разположено под крепостната стена“ - разкрива подробности ръководителят на екипа, извършващ проучванията, д-р Андрей Аладжов от НАИМ при БАН.

Главна цел на археолозите сега е да проверят и да установят какво представляват новооткритите структури. Те очакват предвидената за разкриване зона ще донесе да даде важна информация за градоустройството на древния Агатополис.

Финансирането на обекта за поредна година е осигурено от ОИМ-Царево и Министерство на културата.


В категории: Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки