Пострадалата при пожар църква „Свети Николай Чудотворец” в Мелник отваря отново врати


Пострадалата при пожар църква „Свети Николай Чудотворец” в Мелник отваря отново врати
До края на годината храмът ще може да посреща миряни
01 Октомври 2016, Събота





До края на тази година още две църкви в Мелник ще бъдат ремонтирани и готови да посрещат миряни от страната и чужбина. Новината съобщи кметът на най-малкия ни град Наско Петев.

Акция по почистването на двора на храма „Св. Св. Петър и Павел” стартира на 29 септември. Уникалната света обител над 30 години е затворена и не посреща поклонници. Тя е паметник на културата с национално значение, построена е през 19-и век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите.

„Вярващ човек съм, всяка сутрин съм на църковна служба, където пея. Моя мисия е да този прекрасен храм да отвори врати за миряни. Недопустимо е, че над 30 г. стои под ключ. А се нуждае от козметичен ремонт, от почистване, от освежаване, за да посреща вярващи. До края на годината трябва да сме готови и тук да се водят църковни служби”, твърди кметът Наско Петев.

До края на декември тази година ще е готова и старинната църква „Свети Николай Чудотворец” в Мелник. Тя горя в началото на юли 2014 г. заради късо съединение. Изпепелен бе иконостасът, съсипани бяха царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм.

Градът поде кампания за набиране на средства. Ремонтните дейности там вървят с пълна сила благодарение на даренията на много хора. Най-трудно бе възстановяването на иконостаса, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, както и на дърворезбите.

„Правим всичко възможно, за да има градът ни още две действащи църкви. Някога тук е имало над 70 православни храма и манастира, а гостите сравнявали Мелник с Ерусалим”, допълва управникът на най-малкия ни град.
Източник: Кмета.бг


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки