Над 500 души посетиха за ден Провадия-Солницата


Над 500 души посетиха за ден Провадия-Солницата
04 Октомври 2016, Вторник


Денят на отворените врати на археологическия обект Провадия-Солницата приключи с небивал успех

Автор: Десант

Денят на отворените врати на археологическия обект Провадия-Солницата приключи с небивал успех, похвалиха се от праисторическия солодобивен център на най-древния град, разкриван до момента в Европа.

На 1 октомври, в събота, екипът от учени, който отговаря за обекта, организира безплатно посещение по повод края на археологическия сезон `2016.

„Предварително знаехме, че интересът към резултатите от нашата работа тази година е повишен, но не очаквахме чак такова масово посещение. Дойдоха хора от Провадия и района, от Варна, Бургас, Шумен, Нови пазар, Разград, Добрич, Горна Оряховица, София и други градове на страната. Което ни донесе истинско удовлетворение“, казват от Провадия-Солницата.

Разкопките продължаваха и в деня на отворени врати, но членовете на екипа представяха неуморно археологическия обект на всички групи посетители, между които ученици и млади хора, и отговаряха на въпросите им. Почти всички успяха да получат сертификат за посещението си на Провадия-Солницата на този ден.

„Благодарим на всички, които още на място, а по-късно и в социалните мрежи ни поздравиха за резултатите, изразиха подкрепа за бъдещо по-добро финансиране на археологическите проучвания на паметника и за неговата скорошна социализация.

Това, което всъщност искрено ни зарадва, е, че стотици хора, интересуващи се от миналото, получиха нагледен сериозен аргумент за отдавнашната констатация на специалистите, че през VІ и V хилядолетие пр. Хр. в днешните български земи се развива първата европейска цивилизация“, казват още от Провадия-Солницата. 




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки