Как бръснарското ножче се изправя срещу бръснича


Как бръснарското ножче се изправя срещу бръснича
24 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Десант

Тази година най-големият ни русенски град отбелязва цяла поредица от важни годишнини: 150 г. от откриването на железопътната линия Русе – Варна; 150 г. от организирането на Тайния български централен комитет в Букурещ; 150 г. от създаването на читалище „Зора“ в Русе; 150 г. от първото театрално представление в Русе; 150 г. от рождението на естествоизпитателя Васил Ковачев; 145 г. от създаването на Русенския революционен комитет; 140 г. от Априлското въстание; 140 г. от първия музей в Русе; 50 г. от откриване на Националния музей на транспорта в Русе.

Всички тези събития ще бъдат ознаменувани и двудневната научна конференция „Началата на българската модерност. Революционни идеи и всекидневни практики“, организирана от Регионален исторически музей – Русе, която ще се проведе на 26 и 27 октомври в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей.

Със свои доклади в нея ще се включат близо 30 историци и изследователи.

Сред тях особено любопитни са презентазията на темата „Бръснарското ножче срещу бръснича. (Началото на модерността в бръсненето)“, което ще направи Румен Кузов от Сдружение „Ретро арт“, Русе), както и „Модерността в летоброенето (модерното летоброене). 100 години от въвеждането на Григорианския календар в България“, чийто автор е Хачик Лебикян от русенския музей.

В рамките на конференцията, на 26 октомври от 17,30 часа на втория етаж на Историческия музей ще бъде открита изложбата „Свети Димитрий Басарбовски – светец на два народа“ на музея на СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията представя основните места на памет, свързани със светеца, намиращи се в България и в Румъния.




В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки