Столицата на зелето - Петърч, се стяга за традиционния фестивал на зеленчука


Столицата на зелето - Петърч, се стяга за традиционния фестивал на зеленчука
24 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Десант

Последната събота на октомври в „столицата на зелето“ –  софийското село Петърч, посреща гости за традиционния фестивал на едноименния зеленчук. „Щом има празник на тиквата, оти да нема и на зелето“ – подсмихват се местните шопи и запрятат ръкави да се приготвят за събитието.


Жените ги чака отговорна работа – те имат да приготвят огромен зелник, който трябва да стигне за гощавката на всички гости на феста. А заедно с това мнозина от тях ще се опитат да извоюват и награда от кулинарния конкурс и за целта ще трябва да забъркат по тукашна рецепта най-вкусната гозба със зеле, така че журито да си оближе пръстите, докато я опитва.

Други пък ще се състезават в дисциплините най-бързо рязане на зелева салата, най-бързо ядене, надбягване с натоварени със зелки ръчни колички и пр.

А стопаните от Петърч оглеждат реколтата, за да изберат най-едрата зелка, която да представят на конкурса за най-голям екземпляр от този зеленчук.

Зелепроизводството е характерно за този край на България. И не случайно, макар да е село, Петърч е всепризната столица на зелето у нас.


В категории: Новини , Традиции , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки