Автомагистралата "Велико Търново-Русе" ще струва над два пъти повече от първоначалните сметки


Автомагистралата "Велико Търново-Русе" ще струва над два пъти повече от първоначалните сметки
25 Октомври 2016, Вторник





600 000 000 евро ще струва на държавата магистралата "Русе – Велико Търново", стана ясно на областна комисия в дунавския град. Парите трябва да дойдат от европрограми и от бюджета.

До изтичането на 2016 г. трябва да бъде готова и оценката за въздействие върху околната среда. Следват процедурите по отчуждаване, чиито евентуални обжалвания не спират изпълнението на обектите от национално значение. В средата на следващата година би следвало да бъде обявена процедурата по избор на изпълнител за обекта.

В дунавския град отдавна очакват ново трасе, което ще замени потъналия в черна слава път убиец Русе – Бяла. И през 2015 г. това шосе запазва лидерската си позиция по брой на пътно-транспортни произшествия в България, сочат данните в годишния отчет на русенската областна дирекция на МВР.

През миналата година по него са регистрирани 234 катастрофи, при които са загинали 11 души, а други 68 са се отървали с различни наранявания.  Само от началото на тази година до края на август, тежките пътни произшествия са 160, а жертвите - 7.

Автомагистрала „Велико Търново - Русе“ е планирана като част от Паневропейски транспортен коридор 9 и Европейски път Е85. Тя ще минава покрай Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Бяла и Две могили.

Първоначалните планове са били по трасето да се строи скоростен път, но през февруари 2015 г. е решено да бъде проектирана магистрала, чиято дължина ще е 118 км.

Предварителните изчисления тогава сочеха, че строителството й ще струва около 250 млн. евро. Тези цифри обаче днес са коригирани и виждаме, че очертават цената на аутобана да е над два пъти по-висока.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки