Вижте съкровището от Приморско


Вижте съкровището от Приморско
25 Октомври 2016, Вторник





Жителите и гостите на Приморско вече ще могат да видят с очите си златното съкровище от времето на Александър Македонски, открито преди време при разкопките на тракийска надгробна могила в местността Силихляр.

Заслугата за намирането му е на археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов, директор на Общинския исторически музей в морското градче.


Безценната находка представлява комплект от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации, украсявали ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Експонатите са изключително рядко срещани сред известните на науката погребения на представители на тракийски династи.

Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и протоме – глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.

Главите на конете на тракийските аристократи и владетели били гиздени със златните украшения само при особено тържествени моменти.

При смъртта на господаря им, те коне били полагани заедно с него в могилата му, за да го съпровождат и в отвъдното. Богато украсените амуниции понякога били поставяни в гробовете и като дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при починалия му стопанин.

Съкровището ще бъде изложено в специален трезор в музея на Приморско и несъмнено ще се превърне в акцента на неговата експозиция.


В категории: Новини , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки