Дискриминирани ли са българчетата в родните училища?


Дискриминирани ли са българчетата в родните училища?
25 Октомври 2016, Вторник


МОН реши да отпуска стипендия по 60 лева на циганите за успех 3,50. Съучениците им от български произход получават по 21 лв., при това за отличен успех. Въпреки това, циганите във Враца казват, че и тези пари са им малко.

Автор: Светлана Николова

Ученици от Софийската математическа гимназия ще излязат на мирен протест в петък, 28 октомври. Възпитаниците на СМГ са възмутени от решението на Министерството и образованието (МОН) ромските ученици от девети до дванадесети клас със среден успех над 3,50 („добър“) от изминалата учебна година да получават ежемесечна стипендия в размер от 30 евро (60 лева) до лятната ваканция през 2017 г.

Зад идеята, която тези дни буквално взриви родната общественост, прозира недопустима дискриминация на българските ученици. Те, за разлика от циганите, могат да разчитат на едва 21 лева месечна стипендия, при това ако има отличен успех – над 5,50.

„Целта е да насърчим ромите да продължат образованието си до завършване на 12 клас и да ги стимулираме да се запишат в университет. През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми“, наля още масло в огъня министърът на образованието Меглена Кунева в жалък опит да се оправдае.

Обяснението й, че „учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи“, не успокои никого.

Математическата гимназия в София е първата, която излиза на протест, много вероятно е тези дни примерът й да последват и други български елитни училища, в които битката за стипендии е жестока. Държавната помощ зависи не толкова от индивидуалния успех, а от броя на учениците, затова има места, където успехът за стипендия трябва да е пълна шестица.

Другата причина за дискриминацията, изтъкната от Кунева, била „липсата на равен старт“. Българчетата, един вид, били облагодетелствани, защото растели в къщи с книги,  родителите им говорели български и били достатъчно грамотни, за да помагат на отрочетата си при писането на домашни... Така че можели и с по-малко пари да се оправят.

Циганските стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%, съответно фондът има 60% участие. 

Общата стойност на проекта е над 560 000 евро. Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че 30 евро за нищо няма да стигнат. Според някои тази сума дори е подигравка.


Междувременно все повече млади българи напускат страната ни поради липса на перспектива и невъзможност да се издържат като студенти. За тях програма за стимулиране да останат в родината си няма.

Тези дни пловдивският вестник „Марица“ публикува разтърсващи данни за асимилиране на тези българчета, принудени да оцеляват в Западна Европа и САЩ. Ученици и студенти в елитни училища там масово сменят в съда традиционните си български имена с близко звучащи англосаксонски. Повечето младежи харесват своето име, но тъй като то не може да се спелува на английски, им създава трудности в общуването.

Последният пловдивчанин, който завел дело за промяна на името в Районния съд, носи звучното българско име Стоян. Той учи в колеж в Англия. Пред магистратите споделил, че уважава традициите, харесва му, че е кръстен на дядо си, но името му създава проблеми сред съучениците. Там всички го наричали Стан, защото им било трудно да произнасят рожденото му име. Имало затруднения и при изписването на училищната документация.

По същата причина Марийка става Мери, Иван - Джон, Александър - Алекс, Кристиян - Крис, Йордан - Дан и т.н...


От форумите:

За да даваш избирателно на циганите, трябва да имаш точен критерий кой е циганин. В личните карти пише ли? Ако можеш да ги дефинираш, значи ги признаваш за малцинство, а ние уж малцинства нямаме, защото от това биха произтекли много други юридически проблеми. Та, кой е циганин, как се доказва, че е циганин, и как на тази база се ползва от привилегии? Това не е интеграция, а допълнителна и ненужна сегрегация.


В категории: Новини , Политика , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки