Гимназисти от Пазарджик дефилираха, преоблечени като народни будители и реворюционери


Гимназисти от Пазарджик дефилираха, преоблечени като народни будители и реворюционери
Снимка: Моят Пазарджик
29 Октомври 2016, Събота




Автор: Десант

Ученици от Пазарджик натриха носа на всички, които ще се маскират като зомбита, върколаци и чудовища, за да отбележат сатанинския Хелоуин. В петък възпитаници на пазарджишката профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ дефилираха в центъра на града натъкмени като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Константин Величков, Райна Княгиня и редица други просветитители.

Шествието, замислено като алтернатива на мракобесния келтски маскарад, премина по улиците на града, като вместо бонбони и лакомства, участниците в него раздаваха на минувачите свитъци с подбрани мисли на народните будители. Средношколците бяха подготвили 1300 послания по мотото  „Памет пазим – завет даряваме”.

За да се подготвят, те са посетили местния музей, а после и театъра, където са им помогнали за облеклата на просветните и революционни дейци, с които се издокарали.

Зад тази инициатива стои повече от месец краеведческа и изследователска работа.

Пазраджишката гимназия е със столетна история, а името Иван Аксаков училището получава през 1897 г. със заповед на тогавашния министър на просвещението Иван Вазов.


В категории: Новини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки