За мигрантите - младо телешко, за българчетата - гнили ябълки


За мигрантите - младо телешко, за българчетата - гнили ябълки
29 Октомври 2016, Събота





Държавната агенция за бежанците ще сервира на пребиваващите в бежанските центрове у нас мигранти бледорозово телешко месце, черни маслини, скумрии и пилешко „с добре развита мускулатура, чисто, без травми със здрава кожа без разкъсвания и натъртвания“.

За десерт ще им се дават компоти от праскови, кайсии или сини сливи. На трапезата им ще има, разбира се, и арабски питки. Плюс сирене, кашкавал и други питателни продукти.

Това става ясно от обявената тези дни обществена поръчка за доставка на храни, която е на обща стойност 857 700 лв. с ДДС.

По официални данни издръжката на един бежанец у нас е 385 лв. на месец. Това е повече от средната пенсия в България, която е 336 лв, а с нея хората от третата възраст, освен за прехрана, трябва да посрещат и разходите си за лекарства, ток, вода и отопление.

В същото време на държавата й се свидят парите, които дава за пресен плод и мляко на учениците и децата в детските градини. Доставчици алармираха, че от земеделското министерство тихомълком са намалили с 50-60 % ставката за финансовата помощ на порция плод, зеленчук и млечни продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“!

Това е станало без обсъждане с представители на бизнеса. От своя страна бенифициента по двете програми предупреждават, че случващото се ще доведе до влошаване на качеството на продуктите, с което е недопустимо да се прави компромис.

Но явно е по-важно да не се прави компромис с качеството на менюто на т.нар. бежанци, отколкото да се погрижим българчетата да растат здрави.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки