Приказка за това как се събаря сграда без стълби


Приказка за това как се събаря сграда без стълби
02 Ноември 2016, Сряда


В Харманли тече втора част от поредицата "Бутане на мавзолея" - просто някога се строеше за вечни времена...

Автор: Диана Славчева

Имало едно време... Така започват всички приказки. Така започват и някои истории от съвременната ни действителност.

Та има-няма преди тридесетина ли четиридесет години в Харманли имало парк с много дървета и зеленина. Управниците на града обаче решили на неговото място да се построи общежитие за работниците от тукашния тъкачен завод „Маргарит Гогов“, които наброявали хиляда души.



Някогашният тъкачния завод „Маргарит Гогов“ в Харманли, за чиито работници започва да се строи общежитието

И хоп – дърветата били отсечени, теренът разчистен и строителството започнало със социалистически ентусиазъм.

Строили каквото строили, но настъпила демокрацията и градежът бил спрян, тъкмо когато дошло ред да се прави стълбищната клетка. Така шестетажното здание останало... без стълби.

Минали десетилетия. То така и стърчало недовършено като символ на недостроения комунизъм. Питайте харманлийци, ако не вярвате - точно така си го наричали те.

И ето че в слънчевия 1 ноември, лето 2016-то, местната власт запретнала ръце да го събори. Да, ама не! Сградата инатливо оставала непоклатима, повтаряйки сценария на познатия ни от времето на т.нар. „преход“ филм „Събарянето на мавзолея в столицата“.


"Камацуто" се "повдига на пръсти" от зор, докато дърпа стоманените въжета, с които е вързана клетката, която трябва да се разруши

Мощно „Камацу“ напъвало хидравлика и стоманени въжета да бутне бетонната конструкция, но тя не подавала. Неравната борба в крайна сметка довела до разрушаването на една клетка, след което част от постройката геройски се предала и се сринала в облаци прахоляк.



Победа! Част от постройката рухва в облаци прах... 

Сагата със събарянето на останалите й части обаче продължава. Колко още – не се знае. Но едно е сигурно – приказката ще има край...

И когато той настъпи, на мястото на мастодонта без стълби в Града на Белоногата новата власт смята да изгради... нов парк.

Без майтап!




В категории: Новини , Общини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки