Прокурорката от Благоевград, забранила на полицаи да проверяват сина й, ще бъде изгонена от работа


Прокурорката от Благоевград, забранила на полицаи да проверяват сина й, ще бъде изгонена от работа
Прокурор Райна Бачева ще се раздели с работата си по настояване на Сотир Цацаров
03 Ноември 2016, Четвъртък


Райна Бачева нарушила Кодекса за етично поведение на българските магистрати, съобщават от пресцентъра на Сотир Цацаров.

Автор: Десант

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Предложението се основава на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на директора на ОД МВР - Благоевград за недопустимо поведение на прокурор Бачева. 

В хода на проверката е установено, че на 18 октомври 2016 г. около полунощ двама полицейски служители в сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР - Благоевград спрели за извършване на проверка лек автомобил, движел се с включени халогенни светлини, което е нарушение по ЗДвП.

Автомобилът е бил управляван от сина на прокурор Райна Бачева. Полицейските служители  му съставили фиш за установеното нарушение. 

Същият ден сутринта на мобилния телефон на единия от полицейските служители позвънила прокурор Райна Бачева, която му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета й в Районна прокуратура – Благоевград. В 16,30 часа прокурор Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да се яви при нея. 

В около 17,00 часа на същата дата полицаят се срещнал с Бачева. Тя показала снимка на фиша, съставен на сина й и добавила, че констатираното нарушение е незначително, а синът й въобще не е следвало да бъде санкциониран. След което разпоредила този автомобил повече да не се спира за проверка.

Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото, се казва в прессъобщението на прокуратурата. 

Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт, поради което главният прокурор сезира Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград. 

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки