Офицери и курсанти от военноморското училище във Варна почетоха паметта на внук на Кольо Фичето


Офицери и курсанти от военноморското училище във Варна почетоха паметта на внук на Кольо Фичето
03 Ноември 2016, Четвъртък


Въпреки огромните си заслуги към българския флот, контраадмирал Сава Иванов е преследван и репресиран от комунистическия режим след 9 септември 1944 г.

Автор: Десант

На 3 ноември се навършват 125 години от рождението на видния български морски офицер и просветен деец контраадмирал Сава Иванов.

С военен ритуал пред неговия барелеф в Алеята на преподавателя във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна бяха поднесени цветя в знак на признателност към живота и делото му.

Контраадмирал Сава Иванов е роден през 1891 г. и е далечен потомък на знаменития възрожденски майстор строител Кольо Фичето.

Той завършва с отличие Военното училище в София и продължава образованието си в морски кадетски корпус в Санкт-Петербург, а по-късно специализира морско въздухоплаване в Германия.

Бил е командир на кораб и на водосамолетната станция във Варна, като участва в бойни полети по време на Първата световна война.

От 1924 до 1933 г. е редактор на списание „Морски сговор“.

В периода 1928-1931 г. е началник на Морското училище, през което време организира грандиозно честване на половинвековния юбилей на учебното заведение.

След това последователно е командир на Дунавската флотилия и командващ Флота на Негово величество.

Въпреки големите си заслуги към военното дело у нас, след Девети септември е уволнен и репресиран. До самия край на режима комунистическите дейци във военната ни марина полагат упорити усилия да заличат живата памет за него.

Контраадмирал Сава Иванов е автор на 16 книги и преводач на 32 издания. Написал е близо 400 статии и дълбоки и незаличими следи в българската военноморска историография.

Умира на 1 април 1958 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки