"Куфарът на имигранта" може да намерите във виртуален музей на българите в Америка


"Куфарът на имигранта" може да намерите във виртуален музей на българите в Америка
Кадър от експозицията на Българския национален комитет в рамките на Изложението на националностите в Чикаго през ноември 1968 г. Снимка: архив на Боянка Иванова, директор на българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго
04 Ноември 2016, Петък


Експозицията има за цел да събере и съхрани разпилените в САЩ и Канада български имигрантски житейски истории, да ги подреди и съхрани за поколенията.

Автор: Диана Славчева

„Куфарът на имигранта“ е една метафора на всичко онова, което човекът пренася със себе си при преселване – вещи, емоционален багаж, спомени“. С това пояснение започва началната страница на един необичаен виртуален музей, който, както уточняват създателите му, „има за цел да събере разпилените в Северна Америка български имигрантски житейски истории, да ги подреди и съхрани за поколенията“.

Да, такъв музей съществува. Адресът му е immigrant.bg. Разположил е своята експозиция в интернет пространството. В него се съхраняват различни житейски истории на българската емигрантска общност в Северна Америка – в САЩ и Канада.

Очаква се инициативата да изиграе решаваща роля и да помогне на една такава голяма културна общност да запази и поддържа своята идентичност. Българската диаспорав Северна Америка има свои собствени църкви, училища, вестници, радиопредавания и телевизионна програма. Сега вече има и място за паметта си.

В музея могат да се включат със своите истории и документални свидетелства българи или хора с български произход, които живеят (или са живели) в Северна Америка или имат роднини, които са мигрирали наскоро или в миналото в САЩ или Канада, които тук може да споделят своята история – уточняват неговите създатели.

Кои са те? Това е организация в САЩ, именувана Американският научен център в България. Нейната цел е да подкрепя научните изследвания и академично сътрудничество между учени от Северна Америка и Югоизточна Европа, включително и проекти и дейности, провеждани в чужбина на своята партньорска институция Амрикански научен център, който е базиран в София и съществува от 2005 г. Ролята му е да предоставя на учени от Северна Америка, Западна и Източна Европа (пост-докторанти и докторанти) база в България за академични изследвания в областта на хуманитарните и социалните науки.

Тази организация също е посветена на насърчаването на сътрудничеството между изследователи от Северна Америка, Западна Европа и Югоизточна Европа. Тя вече е натрупала значителен опит в разработването на грантови програми, които улесняват съхранението, подобряването и устойчивостта на местните музеи и културно наследство.

От особен интерес и за двете институции е съхраняването на историческата памет и изследванията в областта на тоталитарните режими в историята на България и съседните страни, с акцент върху събирането на архиви, документи и лични свидетелства и изследвания в областта на историята на българо-американските отношения и българската емиграция в САЩ.


В категории: Добри Вести , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки