Молитва за душите на загиналите български воини


Молитва за душите на загиналите български воини
04 Ноември 2016, Петък


Възпоменателната церемония се проведе на Архангелова задушница на българското военно гробище край с. Цапари, Република Македония и в местната църква „Св. Георги“.

Автор: Десант

На военното гробиище край с. Цапари, Репубрика Македония, където лежат костите на български офицери, подофицери и войници от 15-ти пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, се проведе възпоменателна цремония, ръководена от Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО.

Присъстваха военните аташета в Скопие на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Сърбия. Домакините бяха представени от офицери от гарнизона в Прилеп, жителите на с. Цапари и Българския културен клуб в Скопие.

В българската група бяха още директорът на дирекция „КИС“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Емил Шошев, военното ни аташе в Скопие полковник Илиян Кръстев, заместник-началникът на офиса на НАТО в Скопие подполковник Ивайло Таширов, генералният консул в Скопие Теодор Русинов, консулът ни в Битоля Чавдар Младенов, дипломатите Петър Вълков и Ивайло Кашканов, главният експерт в  отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ подполковник от резерва Манол Тенчев, почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев (двамата са участници във Втората световна война), председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев, заместник-председателят на Сдружението на сините каски д-р Румен Белберов и други представители на военно-патриотичните организации.

За героизма на българските воини преди 100 години по тези земи, необходимостта все по-често да си спомняме за тях и да не забравяме, че от войната няма нищо по-лошо говориха Иво Антонов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.

Във военното гробище, където почиват 196 наши герои, бяха положени венци и цветя от министерствата на отбраната на България и Македония, Щаба на отбраната, военните аташета, нашето консулство, военно-патриотичните съюзи, Българския културен клуб в Скопие, дружеството за българо-македонска дружба и местните жители. В църквата „Св. Георги“, в чийто двор са единствените запазени седем паметника на загинали български офицер, панихида отслужи свещеник Михаел.

През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия. През 2004 г. гробището в Цапари стана първото официално признато българско военно гробище на територията на Република Македония.

Вчера българската делегация посети района, известен в историята ни, ката Завоят на р. Черна, където преди сто години армията ни води една от най-големите си битки. Преди тръгване от Битоля генерал-лейтенант от запаса Топалов връчи плакети и грамоти на военното ни аташе полковник Илиян Кръстев, на генералния консул в Скопие Теодор Русинов и консула ни в Битоля Чавдар Младенов в знак на благодарност за техните усилия за опазване на военната ни памет.

Източник: otbrana.com


В категории: Новини , Добри Вести , Войни за освобождение , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки