ГЕРБ губи София и Пловдив


ГЕРБ губи София и Пловдив
07 Ноември 2016, Понеделник


Красимир Каракачанов е първи в Русе, Марешки води в родния си град Варна.

Автор: Десант

За първи път в най-новата ни история, след 1990 г., БСП печели столицата. Кандидат-президентската двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова са получили най-голяма подкрепа в София.

Радев води в общо 20 области на страната с 25.76 на сто, докато кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово и изостава на 21.97%.

Кандидатът на „Обединени патриоти“ за държавен глава Красимир Каракачанов е трети с близо 15 процента и засега е първи в област Русе.

Бизнесменът Веселин Марешки печели в родния си град Варна и към момента е четвърти с 10.79%.

Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е пети с 6.30% и не печели в нито една област на страната.

Бившият премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС засега е шести с 6.06% и води в три области на страната – Кърджали, Разград и Търговище обирайки вота на гражданите от турския етнос.

Квадратчето с текст "Не подкрепям никого" е предпочетено от 5.64 на сто от избирателите.

Много показателно е, че ГЕРБ губят изборите в София и Пловдив, докато в малките населени места Цецка Цачева събира по-голяма подкрепа от кандидата на БСП, коментира Петър Курумбашев от БСП пред Нова телевизия. Според него обяснението е, че в малките градове администрацията има лостове за натиск, докато в големите хората са по-свободни и не се страхуват да изразят волята си.

Всички знаем, че вятърът на промяната тръгва от големите градове, коментира Курумбашев.

Дали ще успеем да обърнем мача, зависи много от начина на общуване с гражданите, смята вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев. Според него Цецка Цачева има всички качества да бъде избрана за президент на страната.

ГЕРБ е първа политическа сила към момента само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово.

Толкова печели и ДПС в традиционните си места Кърджали, Търговище и Разград.

И в трите области, където Цачева е начело, управляват считаните за едни от най-успешните кметове на ГЕРБ. Благоевград е първи по саниране на сгради. Димитър Николов от Бургас пък беше едно от спряганите имена за кандидат президент.

В Габрово също успешно управлява Таня Христова, която изпълни няколко големи европейски проекта – водният цикъл на града, модерно депо за отпадъци, обновяване на детски градини, училища и ремонт в централната част на града.

Очаквано независимият бивш премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, е първи в областите, които партията печели – Кърджали, Търговище и Разград, кито са населени предимно от граждани от турския етнос.

Постигнатият резултат в Кърджали – 57.16% показва, че "бастионът" на ДПС засега остава непревземаема крепост.

Третият Красимир Каракачанов и четвъртият Веселин Марешки в надпреварата за държавен глава печелят по една област.

Кандидатът на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов е първи в Русе, където местната организация на ВМРО има силни позиции. В дунавския град Каракачанов събира 23.84 на сто от гласовете, изпреварвайки Румен Радев, който има 22.43 на сто и Цецка Цачев с 19.94 на сто.

Бизнесменът Веселин Марешки е първи в родната Варна с 24.85 на сто, изпреварвайки Цецка Цачева с 19.55 на сто и Румен Радев с 19.44 на сто.

На пресконференцията в нощта на изборите Марешки обяви новия си политически проект, с който ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че бъдещата му партия няма да е част от която и да коалиция, нито ще се впише в дясното или в лявото политическо пространство.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки