Вижте двата най-красиви патриотични български календара


Вижте двата най-красиви патриотични български календара
08 Ноември 2016, Вторник


Те ще бъдат представени в пловдивския Етнографски музей на 17 ноември

Автор: Десант

На 17 ноември в пловдивския Етнографски музей официално ще бъдат представени два красиви патриотични календара за 2017 г. от поредицата „Българските корени“. Единият от тях е подчинен на темата „Хайдути“ и – както споделят от РА „Богара“ ООД – няма за идея да провокира само носталгия към отминали времена на смелост, чест и родова принадлежност., а да събуди живия български дух и да раздуха огъня, който тлее в сърцето на всеки истински българин и родолюбец.

„Богара“ ООД ще предоставя по 1 лев от продажбата на всеки календар за осъществяване на целите на Сдружение „Хайдути“, свързани с издирване, съхранение и популяризиране на българските история, традиции, обичаи, бит, култура и извори на национално достойнство. Част от тези пари ще отиде и за изграждане на паметник на хайдут Генчо в Хисаря.

За членовете на „Хайдути“ родолюбивата кауза е начин на живот и мисия към бъдещите поколения. Те търсят, намират и възстановяват стари оръжия, дрехи, информация и документи, които да покажат истината на тези, които искат да достигнат до нея. А с откритите уроци в училищата запознават подрастващите с позабравената и ненаписана история и събуждат интерес към българските корени на всяко едно дете.

Хайдушкото присъствие в календара е реализирано от участвалите в снимките приятели на Сдружението: Антони Андонов – Доката; Данаил Димитров - Дели Танас, Таня Димитрова - Сърмена, Крум Япулов – Кривия; Иван Тонев – Гърбача; Анко Лаловски - бачо Анко; Йордан Стаменков - бай Йордан; Спас Беаросян – Чомбаса; Николай Николов – Кольо – Чакмака; Стоян Тонев – Теню – Калпака, Николай Костов – Сатъра; Георги Михайлов – Карагеорги и Михаил Борчаков – бай Михал.

По едноименния проект е реализиран и другият премиерен календар, озаглавен „Девойко, мари, хубава“, който пък представя автентични носии от различни краища на България.

Реализацията му става възможна, благодарение на помощта на пазителите на безценни реликви от Регионален етнографски музей – Пловдив: доц. д-р Ангел Янков, Грозделина Георгиева – Саватинова и Мария Кръстанова.

Посланието на красивите носии, които изпъстрят страниците му, е, че трябва да пазим в сърцата си живи българските корени и да предаваме традициите и фолклора на нашите деца! Защото за българина носията не е само дреха, а тя е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата.



Момичетата, украсили този календар с младостта, усмивките и сърцата си, туптящи за българското, са: Анелия Крумова, Живка Тодорова, Адриана Василкова, Мариела Величкова, Мария Караджова, Микаела Берчева, Жанета Ангелова, Габриела Ламбрева, Божидара Саватинова, Елена Борисова и Диана Иванова, Запрянка Великова, Веселина Балтова и Соня Найденова, а младия момък, посегнат да открадне китката на момата от корицата, е Горан Недковски.

Очарован от красотата на девойките в Елхово, от „Богара“ ООД преди време представиха и календара си „Елховска магия“. Луксозното изделие не оставя никого равнодушен – нито българин, нито чужденец. очарова с богатството на везаната украса, носена от жените в долината по долното течение на река Тунджа, Западна Странджа и Източен Сакар преди Освобождението и в първите няколко десетилетия след това. Това е една от най-красивите традиционни женски носии в България, за това отделихме това специално внимание и направихме самостоятелен календар само с носии от този край.

Българските момичета в него са нагиздени в автентични народни носии с богата везана украса, носени от жените в долината по долното течение на река Тунджа, Западна Странджа и Източен Сакар преди Освобождението и в първите няколко десетилетия след това, които днес са собственост на Етнографски музей - Елхово.


В категории: Новини , Духовни средища , Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки