Проф. Пламен Павлов за победата Тръмп: Национализмът е водеща линия, включително и в Америка


Проф. Пламен Павлов за победата Тръмп: Национализмът е водеща линия, включително и в Америка
09 Ноември 2016, Сряда


Нищо фатално не виждам в това, че новият президент на САЩ ще ореже грантовите схеми и ще секне кранчето на разни соросоидни организации или на такива като „Америка за България“, казва историкът

Автор: Севдалина Пенева

Победата на Доналд Тръмп в САЩ следва линията на явление, което се наблюдава вече в целия свят. Една умора от традиционните елити, които все повече се откъсват от обществените нагласи. Това го виждаме в различна форма – било вляво или вдясно, включително и в Европа.

Има и нещо друго. В продължение на вече четири мандата - два на Бил Клинтън и още толкова на Барак Обама - управлява на практика една и съща администрация, една и съща група от американския елит. Ако беше спечелила Хилари Клинтън, това статукво щеше да се запази още един или два мандата. Донякъде и това предопредели вота на американците, коментира пред "Десант" проф. Пламен Павлов.

Историкът не приема внушенията, че срещу Хилари Клинтън са гласували „бедните и малко образовани хора“. Това е много манипулативно обяснение, каза той.

„Аз също не съм във възторг, че е избран точно Доналд Тръмп, но мисля, че самото обществено мнение в Америка много преди изборите ясно показа, че това ще бъде резултатът.  Независимо от усилията на медийните империи и либералните групи, които подкрепяха Клинтън, тяхното фиаско се виждаше“, добави проф. Павлов.

Ето още от неговият коментар:

„Абсолютно съм съгласен с коментарите, че в Америка победи американизмът над глобализма. В целия свят, с изключение може би на българските управници от последните десетилетия, национализмът е водеща линия.

Само у нас се опитват някакви хора, било отляво или отдясно, да присаждат някакви глобалистични интернационални модели. Но виждаме, че те се провалят в целия свят, включително и в Америка.

В крайна сметка, независимо от своеобразностите на Тръмп, от грубия му език, той показва все пак една привързаност към традиционните ценности, към интересите на Америка, а не на това САЩ да бъде световен полицай. Виждаме, че през последните години американската администрация хвърля много повече средства и енергия да потушава или създава пожари в различни точки на света, отколкото да си следва интересите на собствените граждани.

Мисля, че големите поуки от тези избори тепърва ще се извадят.

Но със сигурност не приемам апокалиптичния план на много медии, включително и на някои в България, които опяват, че едва ли не вече е свършил светът.

В крайна сметка нищо фатално не виждам в това, че Тръмп ще ореже грантовите схеми и ще секне кранчето на разни соросоидни организации или на такива като „Америка за България“. Същата логика важи и за тези, които са на руска хранилка или пък на турска. Те имат сметка да представят невярна информация, да изкривяват обществените нагласи, за да си заслужат нови и нови парични траншове.“


В категории: Международна политика , Анализи , Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки