Пригответе фотоапаратите: Идва Суперлуна!


Пригответе фотоапаратите: Идва Суперлуна!
10 Ноември 2016, Четвъртък


Тази година явлението може да се наблюдава в пълния му блясък на 14 ноември. Подобна гледка може да има чак през 2035 г., предупреждават от НАСА, така че не пропускайте шанса си!

Автор: Десант

Най-голямата от серията Супер луни вдъхновява всяка година милиони души по цял свят да пробват фотографското си майсторство. Няма спор, че снимането на Луната е страхотно преживяване, а някои от фотосите, които срещаме из интернет буквално спират дъха.

Тази година явлението може да се наблюдава в пълния му блясък на 14 ноември, когато ще има пълнолуние и перигей. Поради тази причина Луната ще изглежда най-голяма в последните близо 70 години.

От НАСА уточняват, че пълната Луна ще се доближи толкова до Земята отново чак през 2035 г.

В зависимост от това откъде я наблюдавате, разликата между суперлунието и обикновеното пълнолуние може да е трудно различима на пръв поглед. Ако Луната е много високо и няма сгради наоколо, едва ли ще разберете, че е по-голяма от обичайното. Но ако я наблюдавате от място, където небесното тяло е близо до хоризонта, то може да създаде т. нар. „лунна илюзия“.

Затова астролозите съветват, ако планирате да наблюдавате явлението на 14 ноември, изберете хубаво и тъмно място далеч от светлините на града.

Защо Суперлуна? Както обясняват от НАСА, тъй като Луната има елипсовидна орбита, едната й страна, наречена перигей, е с около 48 280 км по-близо до Земята от другата страна – апогей.

Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия, докато Луната обикаля Земята, това явление се нарича сизигия. Когато тази система Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната срещу Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето, се случва т. нар. явление перигей-сизигия. То прави Луната да изглежда много по-голяма и ярка в небето.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos



В категории: Новини , Парадокси , Природа , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки