Бившият сикаджия Вергиев загуби дело срещу журналист


Бившият сикаджия Вергиев загуби дело срещу журналист
11 Ноември 2016, Петък


Дори по дело, в което ме оправдават, бургаските магистрати допуснаха фатални грешки, казва Божидар Божков, който бе съден за пост във Фейсбук.

Автор: Светлана Николова

Бившият шеф на СИК в Бургас Димитър Вергиев, сега представящ се за доцент и доктор, окончателно загуби и на последна инстанция наказателното дело, което бе завел срещу журналиста Божидар Божков. Бургаският окръжен съд оправда Божков и осъди Вергиев да му възстанови всички разходи, направени в рамките на процеса.

През лятото на 2015 г. Божков разказа в профила си във Фейсбук, че Вергиев е поискал от него да изтрие стар свой материал, в който описва как е набил преподавателката си в университета доц. Дитка Димитрова.

Доцентът реши, че това е клевета и заведе две дела срещу журналиста. В наказателното претърпя пълно фиаско. Сега предстои разглеждането и на гражданското. То бе спряно временно, като съдът обвърза изхода му с резултата от наказателното.

„Макар че бях невинен, има две причини да ме оправдаят – бурната реакция на колегите от всички медии и факта, че веднъж, заради решение на същия съд, осъдих България в Страсбург. Някога реших да следвам адвокатските съвети и да съм кротък и мълчалив, за да не дразня съда. Видях какъв е резултатът от това поведение. Този път действах срещу съветите на адвокатите и резултатът е виден“, коментира Божков. Той ще изчака в разумен срок Вергиев сам да му плати присъдената сума, докато е малка.

„Ако не го направи, ще му заведа изпълнително дело и сумата ще нарасне двойно, понеже Вергиев ще трябва да плати и допълнителните хонорари, които ще се начислят“, каза журналистът.

Самият Вергиев от няколко месеца спря да се появява на заседанията по делото. Той хвърля в момента усилия в друг казус – как да намали наемите, които плаща за обекти, наети от община Бургас. Ученият изпрати писмо до общинския съвет в града с предложение да му намалят наемите.

По-интересно е обаче нещо друго. „Дори по това дело, в което ме оправдават, съдът допусна куп недопустими гафове“, разказа журналиститът пред Десант.

Още преди заседанието на втора инстанция, Божидар е поискал отвод на целия Бургаски окръжен съд. Мотивите му са сериозни. През 2002 г. повечето наказателни съдии в морския град са се подписали под подписка срещу Божков и колежката му Катя Касабова.

По това време излиза окончателното решение на БОС срещу тях по дело, заведено от група инспектори на МОН за клевета (8 години по-късно международният съд в Страсбург отмени присъдите и на двамата журналисти). В тази връзка представители от Американското посолство канят двамата журналисти на форум във Велико Търново, където да разкажат подробности по делото и да коментират има ли свобода на словото в България.

Магистратите научават за тази инициатива от местен седмичник и подплашени, че американците ще пишат доклад за съдебната система, който може да е негативен, правят превантивна подписка срещу Божков и Касабова.

„Не е без значение фактът, че срещу въпросните двама журналисти са образувани и други дела по тъжби на граждани за същите престъпления... Бургаските съдии не се отличават от своите колеги в страната... Нас никой не ни е канил да присъстваме на този форум, а ние трябва да дадем нашето становище“, са само част от знаковите реплики в магистратското писмо. 

„Доводът ми да искам отвод на целия окръжен съд бе този, че БОС по никакъв начин не може да скалъпи състав, в който по случаен принцип да не попадне някой, който се е подписал срещу мен“, обяснява Божидар.

По този повод магистратите се събират на закрито заседание и решават, че делото може да бъде допуснато за разглеждане на втора инстанция, а по отвода ще се произнесат, когато се даде ход на делото.

„Първото, което видяхме на вече редовното заседание бе, че съдебният състав не е същият, който системата първоначално уж на произволен принцип бе избрала. Отговор защо е така, не получих. Освен това разбрах, че са изпратили призовка на адвоката ми, който аз съм отказал още на второто заседание на първа инстанция в Районен съд. Ако тези съдии се бяха готвили изобщо по делото ми, най-малкото щяха да видят, че аз нямам адвокат.

Казах им, че дори по това малко дело, което съдържа 5 странички на кръст, БОС не си е направил труда да го прочете и им посочих двата гафа. Третият удар срещу мен беше, когато най-безцеремонно ме лишиха от последна дума, защото много съм бил говорил по време на заседанието. Прецениха, че нямам какво повече да кажа“, разказва Божидар Божков.

Само тези груби нарушения бяха достатъчни, ако ме бяха осъдили, да падне делото в Страсбург в последствие. Да оставим това настрани. Щом по такова незначително дело се допускат такива фалове, представете си само какво ще е при едно дело за убийство, допълва журналистът.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки