Бият! Блъскат! Газят!... Направо Шок и Ужас


Бият! Блъскат! Газят!... Направо Шок и Ужас
© ThinkStock/Getty Images
12 Ноември 2016, Събота


Интернет новините не са това, което са, а народният гняв кипи като пълноводна река във Фейсбук

Автор: Веселин Максимов

„Ужас! Помогнете това да спре! Изроди! Как си позволява!” Народният гняв кипи като пълноводна река. С пенести талази, по интернет засукани. Последно по адрес на заснетия от някой с телефон клип, на който треньорка по художествена гимнастика привиква малко дете, издърпва му ушите и го принуждава да се концентрира.

Защото му предстои важно съчетание от Държавното първенство, на което всички трябва да покажат как играят най-силно. Новинарската жега вече отшумя, това клипче (записано кой знае защо) ще вълнува още няколко дни милионите зомбирани потребители на Фейсбук. И ще бъде препращано с гриф „Нечовешко отношение”.

Професионалните репортери (не тези от интернетската „Вашата новина”, лансирана от всички телевизии у нас) отидоха на място, питаха когото се сетите и резултатът е следният.

Профи от Държавната агенция за закрила на детето (момичето е на 11 години) каза недвусмислено, че нито треньорката, дърпала уши, е притеснила невръстната си жертва (жертвата на терор е била в момента на килима и е нямало как да бъде питана като как, насилието на нейния треньор й е нанесло непоправими щети на психиката), нито майката на хлапето, която откровено се смееше на репортерските напъни.

Няма драма, но драмата е страховита най-вече в изключително откачения, истеричен и вреден за човешката психика интернет форум „bg.mama”. Жената изрече в прав текст „Ми, нормално е, те няма да се галят и да си говорят „браво, страхотна си”, състезание е, все пак! Важно!”

Аз за друго се чудя. Някои от професионалните репортери репостнаха щедро и веднага въпросната история Без Никаква Проверка от Два Независими Източника, както повелява занаятът.

Интернет глези, интернет създава мнение, интернет прави новини, кои сме ние, че да го проверяваме? Обаче истината е съвсем друга. За отношенията „треньор-състезател” сигурно сте чували и чели, ако не сте тренирали някакъв спорт. Но и без да сте направили дори една лицева опора, поне. Или коремна преса, както и да е. Не сте вдигнали от лежанка и десет килограмова щанга.

Спортът е усилие. Спортът е противоречие със себе си (не в този вид, в който си мислите, че участват льохманите от „Биг Брадър”, които по цял ден пърдят, оригват се и спорят за тъпотии).

Дъщерята на приятел е състезателка на легендарен клуб по плуване. Европейска шампионка е няколко пъти. В момента отново тренира, за да покаже себе си и България, на Световно състезание.

Мислите ли, че ако някой от двамата ми беше казал, че треньорите я изтезават, не бих го споделил с вас? Бих направил и повече.

Първата шефка в истински професионалния ми път беше едно от „златните момичета” на художествената гимнастика на България, от ансамбъла. Още тогава виках и размахвах факти, получени от този и онзи източници, обясняващи зверското отношение на треньорката им. Тя просто се усмихна и рече „Нямаш представа какво беше.”

Преди няколко години правих репортаж за психически неуравновесена треньорка, която биеше децата в басейна. Всичко беше точно, доста хора оплюха въпросната, заради „блестящата” ми работа, всички страни бях отразил.

След няколко месеца, приятелка, която навремето беше звезда в плуването (отдавна живее в друга страна) ми каза, през смях „Така е. Рекордите идват от тормоз! Американците ги тормозят, руснаците също, няма разлика! От теб искат да си изключителен! Как няма да платиш изключителна цена!” След няколко ракии се разделихме, но у мен още кънтят нейните думи, че трябва да си готов на всичко, за да спечелиш. За себе си, за България, за твоите хора. Да се покриеш с бяло-зелено-червеното знаме.

А интернет новините от Фейсбук-журналисти са нещо съвсем друго.


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Треньорката
12.11.2016 11:00:23
1
0
Ужасения/та, вие и на училище вероятно не го пускате вашето дете. Като ви гледам правописа, и учението не ви е приоритет, не само спорта. Изобщо прочетохте ли текста или само снимки гледахте?
1
ужас
12.11.2016 10:56:04
0
0
Аз затва моето дете не го пускам никъде щото трениорите са навсякъде такива.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки