Възмутително! Ердоган откри огромна джамия в Минск


Възмутително! Ердоган откри огромна джамия в Минск
Момент от посещението на Ердоган в Беларус
12 Ноември 2016, Събота


Мюсюлманският храм е обявен за най-големия в Източна Европа


В петък, 11 ноември, в беларуската столица бе открита огромна джамия, обявена за най-голямата в Източна Европа. Лентата прерязоха лично президентът на Беларус Александър Лукашенко и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, който бе на двудневно посещение в бившата съветска република.

„Надявам се, че тя ще стане за мюсюлманите и цялото население на републиката източник на просвещение и познания за истинските ценности на исляма“ – отбеляза на церемонията белоруският лидер.

По този повод руските медии припомнят, че съществуващият по-рано в Беларус мюсюлмански храм е бил затворен през 1949 г., а през 1962 г. сградата е била взривена. Строителството на новата джамия на негово място започва през 2004 г., но изграждането й е преустановено през 2010 г. заради финансови затруднения. Работата по строежа е възстановена през тази година, благодарение на финансирането, осигурено от религиозното управление на Турция – известно като Дианета.

Джамията може да побере 1500 вярващи. Понастоящем в Беларус има около 30 хиляди мюсюлмани, като цялото й население е над 9 милиона и половина. Нейното откриване бе насрочено първоналачно за края на юли, но бе отложено, тъй като Ердоган тогава отложи посещението си в страната, заради опита за преврат в югоизточната ни съседка.

В последните години турските инвестиции в Беларус са все по-осезателни. Турци купиха 80% от акциите на един от беларуските GSM оператори. Турски е и петзвездния хотел „Краун плаза Минск“. Много са и другите проекти в областта на недвижимите имоти, текстилната индустрия и производството на строителни материали.




В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки