Ново пет: В Нова Зеландия вече има тунел за... пингвини


Ново пет: В Нова Зеландия вече има тунел за... пингвини
13 Ноември 2016, Неделя


Съоръжението е първо по рода си на острова

Автор: Десант

Животът на новозеландските пингвини вече е доста по-безопасен. През 90-те години на миналия век в изоставена кариера в Оамар Харбър бе създадена колония за тези птици, достигащи едва 30 сантиметра височина. Всеки ден с изгряването на първите слънчеви лъчи те пресичат предградията на града, насочвайки се към морето, а по-късно – вече в полумрак, се връщат обратно през натоварената улица.

Независимо от опитите пингвините да бъдат насочени да минават по безопасен маршрут, те си оставяха верни на навиците. Покрай интензивното автомобилно движение, проблем са създавали също и любопитните зяпачи, от коти никой не е изчаквал екзотичните „пешеходци“.

За да обезопасят пресичането им и да минимизират животинските жертви по пътищата, в града са решили да изградят тунел за пингвините. Съоръжението е първо по рода си в Нова Зеландия. Неговото строителство започна в края на септември и подземният проход стана факт на 3 ноември.

Той е осветен и в мего са монтирани камери, които позволяват на хората да наблюдават нелетящите птици без да ги смущават и да им пречат.


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки