Вече има и хижа на годината. Вижте коя е тя


Вече има и хижа на годината. Вижте коя е тя
15 Ноември 2016, Вторник


Подреждането в класацията става с гласовете на планинарите и се провежда за втори пореден път

Автор: Десант

На 12 ноември 2016 г.  в зала „Максима“ на Университета по строителство, архитектура и геодезия (УАСГ) бе оповестен победителят в конкурса „Хижа на годината 2016 “.  Вотът на планинарите определи, че най-достойна да се окичи с това звание е пиринската хижа „Яворов“.



Така нейните стопани от Туристическо дружество „Пирин“ в Разлог развяха знамето на победата – съвсем буквално, тъй като символична награда бе тъкмо във вид на специален флаг с името на първенците.



Идеята за отличието се ражда през миналата година, като инициативата е на Доника Заркова от сайта за планински туризъм planinar.org. Надпреварата се провежда вече за втори пореден път, като това й издание се радва на подкрепата и на списанието за алтернативен туризъм „360 градуса“.

Класацията подрежда по заслуги и достойнство онези хижи и заслони в планината, които се радват на най-голяма почит сред планинарите. Своеобразното състезание цели  да допринесе за популяризиране на планинарството, като начин за отдих и прекарване на свободното време; а също и на знайните и незнайни места за почивка в „наште планини зелени“. Не са забравени и онези трудолюбиви хижари, които въпреки трудностите, се опитват да създадат добри условия за туристите. Взимат се предвид и добрите примери за стопанисване на планински подслони.

В първият етап, започнал в средата на април, са набирани номинации, като всеки е можел да предложи в сайта planinar.org до три хижи и заслони в българските планини, които според него заслужават да се окичат с престижното звание “Хижа на годината”. До края на юни са получени гласове за над 130 различни хижи и заслони. Сред тях има и такива, за които организаторите на конкурса признават, че дори не са чували.

По време на втория етап всички предложения са оценявани по шестобалната система съобразно различни критерии. Точки са давани за гледките и близките забележителности; за инфраструктурата, условията за настаняване и поддръжка; за предлаганите храни и напитки; за отношението на хижарите и, разбира се – за цените.

В конкурса няма жури и победителят в гласуването се определя според средноаритметичната стойност от всички постъпили гласове за съответната хижа по всички критерии.

Така победител става хижа „Яворов“ , която събира общо 5817 точки. В топ 10 на най-добрите хижи за 2016 г. я следват: „Мургана“, „Мазалат“, „Амбарица“, „Тъжа“, „Ехо“, „Тевно езеро“, „Козя стена“ „Иван Вазов“, „Рай“.

Иначе по отношение на гледките и близките забележителности най-високо е оценена хижа „Рай“, следвана от „Тевно езеро“ и „Мазалат“.

Най-добра инфраструктура, условия и настаняване и поддръжка предлага според класацията хижа „Мургана“, а „Яворов“ е втора по този критерий, но отново оглавява ранг листата, що се отнася до храните и напитките, които се сервират в нея.

Най-харесвани хижари според гласувалите са стопаните на „Мазалат“, следвани от тези в „Мургана“, „Тъжа“, „Яворов“, „Амбарица“ и т.н.

Като най-достъпни пък планинарите са определили цените в „Мургана“, „Тъжа“, „Мазалат“ и „Яворов“.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки