Семеен албум на дядото на легендарния Кристо влезе в музей


Семеен албум на дядото на легендарния Кристо влезе в музей
15 Ноември 2016, Вторник


Дарението направи актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе Евгения Явашeва, която е правнучка на академик Явашев

Автор: Десант

Правнучката на академик Анание Явашов – актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе Евгения Явашeва, дари на Регионалния исторически музей в дунавския град ценен семеен албум. В него има снимки на сина на академика – полковник Антон Явашeв, както и на внука му д-р Стойчо Явашев.

Българският просветен деец, археолог и ботаник академик Анание Явашов (1855-1934 г.) е родоначалник на голяма и забележителна фамилия. Негови внуци са световноизвестният художник Кристо (Христо Явашев) и актьорът Анани Явашев.

Сред ценните фотографии са неизвестният портрет на неговата съпруга, чехкинята Анна Трунечек, както и кадри от живота на Антон и Стойчо Явашови преди Втората световна война.



Акад. Анание Явашов със съпругата си Анна и едно от децата си

В семейния архив се намира и оригинално писмо от техния приятел – известния търновски художник Ангел Каранешев (1906-1974 г.), придружено с пощенски картички от репродукции на негови картини и автограф.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки