Суперлуната предизвика суперприливи и супернаводнения


Суперлуната предизвика суперприливи  и супернаводнения
Снимка: Туитър
16 Ноември 2016, Сряда


Зрелищното явление доведе до увеличаване на лунното гравитационно притегляне, което пък засили приливните вълни

Автор: Десант

Докато едни се радваха на зрелищната Суперлуна, в някои части на Америка удивителното нощно светило докара силни приливи и необичайни наводнения.

Доближилия се до Земята спътник на най-близко разстояние от 70 години насам предизвика увеличаване на лунното гравитационно притегляне, което пък засили приливните вълни и доведе в неделя и понеделник до яки наводнения в найкои райони на Флорида.

Особено много пострадаха южните части на щата, включително и Маями, в резултат на което по-ниските участъци от сушата останаха под водата.

Т.нар. „кралски прилив“, известен иначе като пролетен перихелиен прилим, е най-силният през годината и обикновено настъпва, когато Земята, Луната и Слънчето застанат в една редица.

Тепърва се очаква „прилива на годината“, за което са предупредени жителите на провинциите в източните части на Канада. Пред рискове от наводнения са изправени и районите в Нова Шотрандия и залива Фанди.

Суперлунието е доста разпространено явление, което се наблюдава на всеки 14 месеца. Но толкова близо като сега земният спътник не се е доближавал от 1948 г. насам.

Дали път то не е причината и за лунатичното поведение на българския премиер?!


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки