На зимни празници в Мечкарево


На зимни празници в Мечкарево
26 Декември 2016, Понеделник


Тази година в сливенското село се събраха над 200 души самодейци от 20 читалища в областта

Автор: Десант

Сливенското село Мечкарево бе за 17-ти път домакин на фолклорния събор „Зимни празници – 2016”. Тази година тук се събраха над 200 дуи самодейци от 20 читалища в областта.



Сред официалните гости бяха кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от Сливен, кметът на Мечкарево Георги Стоянов, спомоществователи, кметове на близките населени места, много жители и гости на Мечкарево.

„Този конкурс привлича все повече почитатели на българския фолклор и се превръща в истински празник, защото нашият народ поддържа живи българските традиции”, каза в словото си домакинът на събора Георги Стоянов.

„Всички днес сме тук, за да покажем колко е важно да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколенията, за да съхраним Род и Родина”, посочи кметът на Сливен. На участниците Стефан Радев пожела успешно представяне, а на журито - да ги оценяват по достойнство.

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да утвърждава фолклорното наследство в съвременната култура. В рамките на събора е организирана изложба на обредни хлябове и сурвакници.

Организаторите са предвидили парични награди в различни категории: за детски коледарски групи, за възрастни певчески групи, коледарски куди, награда за иновативно представяне на зимна обредност, обредни хлябове, сурвакници, както и специална награда за цялостно представяне.



Четиричленно жури даде оценки на участниците.

Председател е доц. д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов - ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци, Станка Иванова - хореограф и Йорданка Таскова, председател на сдружение „Читалища".

Събитието се организира от община Сливен, кметството и читалище „Просвета 1925" в село Мечкарево.
Източник: dariknews.bg


В категории: Традиции , Фоторазказ , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки