Бившият кмет на Дупница Атанас Янев се размина със затвора на косъм


Бившият кмет на Дупница Атанас Янев се размина със затвора на косъм
27 Декември 2016, Вторник


Въпреки тежките обвинения и осъдителната присъда за престъпление по служба, магистратите прецениха, че не е нужно да влиза зад решетките. Все пак, техни колеги преди това пък направо го оправдаха

Автор: Десант

Окръжна прокуратура-Кюстендил постигна осъдителна присъда срещу Атанас Янев, бивш кмет на община Дупница, за извършено от него престъпление по чл. 282, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Янев е признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Дупница, заемащ отговорно служебно положение, нарушил служебните си задължения.

В нарушение на Закона за обществените поръчки и с цел да набави имотна облага за фирма „Тоби" ООД, със седалище в гр. София, подсъдимият през 2008 г. сключил анекс към Договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене към Община гр. Дупница.

По този начин цената на продуктите била увеличена с 4 193,32 лв. с ДДС в сравнение с първоначалния договор и оферта. Въпросната сума била платена от общинския бюджет, в резултат на което настъпили значителни вредни последици за Общината.

Янев беше оправдан на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд, но след подаден протест срещу постановената присъда Софийският апелативен съд го осъди на две години „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

С решение на Върховния касационен съд осъдителната присъда е оставена в сила, като е изменен размерът на наложеното наказание – една година „Лишаване от свобода“.


В категории: Новини , Общини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки