Новият храм „Всех Святих" в Русе ще е с мраморен иконостас


Новият храм „Всех Святих" в Русе ще е с мраморен иконостас
28 Декември 2016, Сряда


Предишната църква с това име е сборена през 70-те години на миналия век

Автор: Иван Ванев

Новият храм „Всех Святих" в Русе вероятно ще е с мраморен иконостас. По думите на русенския митрополит Наум в момента се разглеждат различните идеи. „Не сме се отказали от дървения иконостас, но зависи кое ще бъде по-добре изпълнено и кое ще стои по-добре в храма“, коментира той предложението за изработването на иконостаса от мрамор, като изтъкна, че той ще се съчетава много по-хармонично с подовата настилка от бял карарски мрамор с различни цветни елементи.

Православната светиня по нищо няма да прилича на своя предшественик „Всех Святих". Тя ще е истинско произведение на църковната архитектура и изкуство.

Най-оптимистичните прогнози за завършване на храма са това да стане до края на идната година. Засега има осигурени средства за строително-ремонтните и довършителни дейности. 250 000 лева за приключване възстановяването на сградата, издигаща се в Парка на възрожденците, са отпуснати от Министерския съвет.

„Всех Святих“ е православна църква в Русе, построена през 1898 г. и разрушена през 1975 г. На нейното място на 28 февруари 1978 г., по повод 100-годишнината от Освобождението на България, е открит Пантеонът на Възрожденците в Русе.




В категории: Новини , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки