Карлово се стяга за 139-годишнината от освобождението си от турско робство


Карлово се стяга за 139-годишнината от освобождението си от турско робство
04 Януари 2017, Сряда


От Историческия музей в Карлово приканват всички граждани и гости на града да присъстват на 8 януари (неделя) пред Пулевата къща от 11,00 часа, за да отбележат заедно 139-годишнината от освобождението на града.

Автор: Десант

След превземането на Плевен, руската армия преминава в настъпление. Решено е още в края на 1877 г., въпреки тежката зима, да се премине Стара планина и да се освободят южните части на България.

Главната роля за освобождението на Стремската долина се пада на Ловченско - Севлиевския отряд, преименуван по-късно в Троянски, командван от ген. Павел Петрович Карцов. Бойният състав на този отряд наброява едва 6 000 офицери и войници с 24 оръдия.

В края на декември ген. Карцов получава заповед да премине Стара планина в района на Троянския балкан като разбие войските на Рафин бей, охраняващи Троянския проход и попречи на турското командване да прати помощ на Вейсел паша в Шейново.

Воден от местни водачи – българи, призори на 23 декември (стар стил) на 4 януари 1878 г. (нов стил) руският отряд започва изкачването на смятания за непроходим при зимни условия проход.

Началникът на германския генерален щаб фелдмаршал Молтке казва по този повод: “Този генерал, който възнамерява да премине през Троян, заслужава името безразсъден, защото са достатъчни два батальона, за да задържат настъплението на цял корпус.”



Битката за Троянския проход също ще остане в аналите на Руско-турската война като пример за мъжество и героизъм. Руските войски започват щурмуването при изключително трудни условия снежна виелица и температури до минус 22 градуса.

Отрядът е подпомаган от четата на Цеко Петков, която се отличава и в последвалите боеве. Голяма подкрепа на русите оказва игуменът на Троянския манастир Макарий.

На 8 януари (27 декември стар стил), след ожесточена борба, Троянския проход е превзет и два руски разузнавателни отряда влизат в Карлово. Ген. Карцов е посрещнат близо до града от голяма делегация, начело с карловските духовници, а при Сопотската порта тържествено посрещане му устройва цялата карловско население.

След молебен в църквата “Св. Николай” руските офицери и войници са разквартирувани из града, а ген. Карцов с щаба си отсяда в Пулевата къща.

Това знаменателно събитие – освобождението на Карлово, е чествано за пръв път през 1904 г. по инициатива на тогавашния кмет Христо Арнаудов.

Оттогава всяка година признателните карловци го отбелязват с поклонение пред Пулевата къща, а една от главните улици на града е наречена на името на руския генерал-освободителят на Стремската долина и Карлово Павел Петрович Карцов.



Вековните мечти на народа ни за свобода се сбъдват. Чувство на безкрайна радост и най-дълбока признателност изпълват сърцата на карловци. Но раната от свирепата жестокост била още съвсем жива. Повече от 800 души са загинали под ятагана или бесилката на османците в навечерието на освобождението.

Карлово току що е преживяло най-страшния шест месечен период в своята история, който останалите живи наричат Страшното.

От Историческия музей в Карлово приканват всички граждани и гости на града да присъстват на 8.01.2017 г. (неделя) пред Пулевата къща от 11,00 часа, за да отбележат заедно 139-годишнината от освобождението на града.

Източник: Исторически музей Карлово


В категории: Новини , Общини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки