Колкото повече сняг падне на Йордановден, толкова по-здрава ще е годината


Колкото повече сняг падне на Йордановден, толкова по-здрава ще е годината
Снимки: Любомира Иванова
06 Януари 2017, Петък


Етнографски музей на открито „Етър” възпроизведе Богоявленски ритуал – такъв, какъвто са ни го завещали дедите

Автор: Силвия Горанова

Йордановден е. Според традицията, православен свещеник хвърля светия кръст в течаща вода и който го хване, ще е здрав цяла година. На Богоявленските ритуали в страната се събират доста хора, но още повече не успяват да присъстват или предпочитат да гледат в новинарските емисии на телевизиите какво се е случило и кой е успял да вземе кръста от ледените води.

В Етнографски музей на открито “Етър” преживяването на Богоявление беше различно. Каква е разликата? Неговата естественост, казват от музея. И уверяват, че зрители в този ритуал при тях няма, тъй като всеки го съпреживява. Затова и здравето тази година ще споходи всички, посетили музея.

Споделяме фоторазказа на ЕМО „Етър”, дано прекрасните снимки на Любомира Иванова докоснат и вашите сърца. Насладете им се!



Нито преспите сняг, нито стелещата се от небето бяла пелерина, нито брулещия вятър имаха значение в този ден. Както не са имали значение за хората в миналите векове, чиито бит пресъздава “Етър”. Колкото по-студено, толкова по-добре. Колкото повече сняг се изсипва, толкова по-здрава ще е годината.



Носена бе мълчана вода, наречено бе тайно желание, изхвърлена бе старата китка и заменена с нова, а менците за вода бяха окачени на специално място и покрити с кърпа.
По време на това семейно преживяване стана ясно, че годината ще е плодородна . Така вярват хората, когато китката, с която ръси попът, замръзва. Не стане ли това, меко ли е времето - ще има болести. На Богоявление в “Етър” температурите бяха такива, че болестите избягаха надалеч.



От ритуала стана ясно, че докато жените в къщата палят пещта, за да пекат питите и наклаждат огън за гозбите, мъжете отиват да извадят кръста, хвърлен в течаща вода. Който успее да го хване, здраве и берекет носи у дома.
На Йордановден е хубаво да се кръстят малките бебета. Едната питка се слага на софрата през деня, втората се прибира за вечерта, а третата се поставя на прага с менче вино, та който мине да опита.



На софрата се слага “каквото Бог дал”: прясна пита, сарми със зеле, чушки пълнени, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, орехи, вино. Бог много е дал и все тъй да дава.



Ритуалът, преживян от екипа и гостите на музея, бе предшестван от тържествена литургия. Храмът в музея, наречен “Свето Богоявление”, отбеляза своя празник.


Източник: ЕМО "Етър"


В категории: Традиции , Фоторазказ , Добри Вести , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки