Заливат магазините с токсична течност за чистачки


Заливат магазините с токсична течност за чистачки
Снимка: СБА
07 Януари 2017, Събота


В по-евтините продукти концентрацията на опасния метанол е 10 пъти над въведения праг в други европейски държави

Автор: Десант

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в големите хипермаркети, алармират от Съюза на българските автомобилисти (СБА). По данни на СБА, в 80 % от случаите се продават продукти с много висока концентрация на метанол - до 1/3 или 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави!

За сравнение, в държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други съдържанието на метанол е не повече от 3%. Там това е определено в местното законодателство, а вече се обсъжда и приемането на подобен европейски регламент. Предвиждат се сериозни рестрикции и ограничения.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената. По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на токсичния метанол. Затова от Съюза на българските автомобилисти съветват шофьорите да четат етикета и да следят за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима.

Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

Според главния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната. Тъй като шофьорите не са информирани за последиците от метаноловите течности за чистачки, у нас те се ползват често и масово влизат и в купето на автомобила, особено ако работи и вентилатора на парното. От СБА съветват автомобилистите да използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки