Учени пресъздадоха лице на мъж, живял преди 9500 години


Учени пресъздадоха лице на мъж, живял преди 9500 години
07 Януари 2017, Събота


Черепът от Йерихон принадлежи на около 40 годишен човек със счупен нос.

Автор: nationalgeographic.bg

Екип от учени успели да пресъздадат облика на мъж, живял преди 9500 години. Работата е извършена след детайлен анализ и проучвания на Черепа от Йерихон, който е не само най-старият портрет в колекцията на Британския музей, но доскоро и най-загадъчният.

Черепът е бил пълен с пръст, отгоре бил „замазан“, а в околоочните орбити поставени обикновени мидени черупки.

Благодарение на дигиталните технологии, 3D принтерите и съдебномедицински възстановителни техники специалистите са пресъздали лицето на Черепът от Йерихон и се оказва, че то принадлежи на около 40-годишен човек със счупен нос.



Той е един от общо седемте замазани неолитни черепи, открити от Катлийн Кениън по време на разкопки през 1953 г. в Тел ес-Султан край съвременния град Йерихон на Западния бряг. Откритието – археологическа сензация, която донася международна слава на Кениън – за първи път е отразено в декемврийския брой на National Geographic от 1953.

За съставяне на цифровия 3D-модел специалистите използвали микро-компютърна томография. С технологията станали видими и частите от черепа от Йерихон, които до този момент били скрити под древната "шпакловка". Предполага се, че някога носът на мъжа е бил счупен, но травмата е напълно излекувана още приживе.

Налице са и доказателства, че черепът на мъжа е бил подлаган на стягащи превръзки от ранна детска възраст, вследствие на което формата му е променена. Стягането на черепа индиректно също подкрепя тезата, че Черепът от Йерихон  е принадлежал на човек от елита, тъй като тази практика е използвана най-вече във високите нива в обществената йерархия.


В категории: Новини , Парадокси , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки