Българин грабва "Оскар" за постижение във високите технологии


Българин грабва "Оскар" за  постижение във високите технологии
09 Януари 2017, Понеделник


Владимир Койлазов е автор на идеята за револючионната технология V-Ray, използвана при заснемането на сцени от култовия сериал "Игра на тронове" и други кинохитове


38-годишният българин Владимир Койлазов е тазгодишният носител на престижната награда „Оскар“ за постижение в сферата на науката и високите технологии. Той взима отличието за оригиналната си идея за създаването и реализацията  на технологията V-Ray.Съобщението на страницата на Американската филмова академия с имената на тазгодишните лауреати на престижното отличие

Това е програма за 3D-визуализации. С нея се създават и обработват триизмерни изображения. Тя вече има и много разновидности, които са използвани за реализирането на кинохитове като „300: Възходът на една империя”, „Игра на тронове” (в прочутата Битка на колелетата), „Господарка на злото”, „Дедпул” и др.

Технологията е широко използвана от дизайнерите по света, освен в киното, така и в областта на автомобилната индустрия, интериорния дизайн, сувенирната реклама и много други сфери. Тя е дело на софтуерната компания Chaos group, в която Койлазов е съдружник с един друг българин – Петър Митев. Дружеството им има офиси в Япония, Южна Корея и САЩ, а централата му е в София. 

Владимир Койлазов няма да получи познатата на всички статуетка „Оскар”, а специален гравиран плакет.Призовете на лауреатите в престижната подкатегория „Наука и инженерство” на американската киноакадемия – т.нар. Sci-Tech Oscars (технологични Оскари), ще бъдат връчени на 11 февруари тази година в Бевърли хилс, което ще предшества с две седмици церемонията по връчване на статуетките. Церемонията по раздаването им ще се състои в последната неделя на Малък Сечко на пищна гала вечер в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

В категории: И ний сме дали нещо ... , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки