Българин грабва "Оскар" за постижение във високите технологии


Българин грабва "Оскар" за  постижение във високите технологии
09 Януари 2017, Понеделник


Владимир Койлазов е автор на идеята за револючионната технология V-Ray, използвана при заснемането на сцени от култовия сериал "Игра на тронове" и други кинохитове


38-годишният българин Владимир Койлазов е тазгодишният носител на престижната награда „Оскар“ за постижение в сферата на науката и високите технологии. Той взима отличието за оригиналната си идея за създаването и реализацията  на технологията V-Ray.



Съобщението на страницата на Американската филмова академия с имената на тазгодишните лауреати на престижното отличие

Това е програма за 3D-визуализации. С нея се създават и обработват триизмерни изображения. Тя вече има и много разновидности, които са използвани за реализирането на кинохитове като „300: Възходът на една империя”, „Игра на тронове” (в прочутата Битка на колелетата), „Господарка на злото”, „Дедпул” и др.

Технологията е широко използвана от дизайнерите по света, освен в киното, така и в областта на автомобилната индустрия, интериорния дизайн, сувенирната реклама и много други сфери. Тя е дело на софтуерната компания Chaos group, в която Койлазов е съдружник с един друг българин – Петър Митев. Дружеството им има офиси в Япония, Южна Корея и САЩ, а централата му е в София. 

Владимир Койлазов няма да получи познатата на всички статуетка „Оскар”, а специален гравиран плакет.



Призовете на лауреатите в престижната подкатегория „Наука и инженерство” на американската киноакадемия – т.нар. Sci-Tech Oscars (технологични Оскари), ще бъдат връчени на 11 февруари тази година в Бевърли хилс, което ще предшества с две седмици церемонията по връчване на статуетките. Церемонията по раздаването им ще се състои в последната неделя на Малък Сечко на пищна гала вечер в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Николов, К
22.01.2017 20:00:21
0
0
Браво!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки